Brexit: Nu falder hammeren over danske virksomheder

Pundet er faldet 15 procent siden Brexit-afstemningen, men først nu bliver mange eksportvirksomheder ramt.

Modebranchens eksport til Storbritannien faldt en smule i 2016. Brancheforeningen Wear frygter en tilbagegang i 2017 (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Siden den britiske befolkning sidste år stemte Storbritannien ud af EU, er pundets værdi raslet ned.

Men det er først nu, at mange danske eksportvirksomheder rammes af det svækkede pund.

De fleste virksomheder har kurssikret sig op mod Brexit-afstemningen, men de kontrakter er ved at løbe ud.

- 12 måneder er det mest normale at kurssikre. Det betyder, at i forhold til den 23. juni 2016, hvor briterne stemte sig ud, så er de kontrakter ved at løbe ud, siger Jørgen Lund Lavesen, der er administrerende direktør i kreditforsikringsselskabet Atradius.

Han har gennem branchen mange års erfaring med kurssikring og valutakontrakter.

Sætter priserne op

Den danske eksport til Storbritannien var i 2016 77,5 milliarder kroner. Det gør Storbritannien til Danmarks fjerdestørste eksportmarked.

- De virksomheder, der har kurssikret sig, har haft et år, hvor de har kunnet sove roligt om natten, men nu skal de ud til nogle kurser, der er faldet med 15 procent siden Brexit-afstemningen, siger Jørgen Lund Lavesen.

Han vurderer, at nogle sektorer får sværere ved at klare det svækkede pund end andre:

- Fødevarersektoren kna bedre sætte priserne op, end virksomheder der leverer high-end produkter. Virksomheder i bygge- og modebranchen kan opleve fald i salget, når de er nødt til at hæve priserne, vurderer Jørgen Lund Lavesen.

Der findes ikke tal for, hvor mange eksportvirksomheder, der først nu rammes af det lave pund, men langt de fleste eksportvirksomheder valutasikrer sig, når de handler med udlandet.

Modeeksporten gået i stå

I årene op til Brexit steg den danske modebranches eksport til Storbritannien med 15 og 25 procent.

Men i 2016 gik eksporten en smule tilbage.

Brancheorganisationen Wear forudser, at Brexit gør det britiske marked mindre interessant for danske modevirksomheder.

- I vores branche dækker man sig typisk ind. Så låser man sig i en periode, og når tiden udløber, må man justere priserne. Når man så fremadrettet skal sælge, så skal man ind at sætte priserne op. Og vi ved, hvordan forbrugerne reagerer på prisstigninger - ikke godt, siger Nikolai Klausen, der er direktør i brancheforeningen Wear.

Stærk dollar

Dansk mode solgte sidste år for 1,65 milliarder kroner i Storbritannien.

- I værste fald kommer vi til at tabe markedsandele i Storbritannien. Vi kommer i hvert fald til at tabe i kroner og øre, hvis vi ikke justerer priserne op. Og dem, der justerer priserne op, kan opleve at sælge mindre.

- Jeg tror, vi vil se et 2017, hvor eksporten i bedste fald er på niveau med sidste år, men sandsynligvis får vi en tilbagegang, siger Nikolai Klausen.

Han har flere eksempler på kunder, der har valutasikret sig i dollar, når de har fået varerne produceret i fjernøsten, og siden skal sælge på det britiske marked, hvor det svækkede pund gør varen mindre værd.

- Dollaren er blevet stærkere, og samtidig er det britiske pund faldet. Og det har altså givet nogle eksempler på, at man pludselig står med et værditab på 20 procent alene på udsving i valutaen.

- Mange modevirksomheder har svært ved at tjene penge. Og hvis avancen pludselig falder på dit femtestørste marked med 20 procent, kan det være forskellen på underskud og overskud, siger Nikolai Klausen.

Dansk modeeksport 2016

  • Tyskland: 8,1 8 mia. kr. (30 procent)

  • Sverige: 3,5 mia. kr. (13 pct)

  • Nederlandende 2,37 mia. kr. (9 pct.)

  • Norge: 2,3 mia. kr. (8 pct.)

  • Storbritannien: 1,65 mia. kr. (6 pct)

  • Top 5: 20,04 mia.

  • I alt: 27,376 milliarder kroner.