Brexit og handelskrig truer industrien: Europæisk afmatning har nu ramt Danmark

Vækstafmatningen i europæiske økonomier ser ud til at smitte af på Danmark, siger økonom.

Over de seneste tre måneder er produktionen faldet med 1,6 procent. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Produktionen i den danske industri faldt med 1,1 procent i august, viser nye tal fra Danmarks Statistik, og det er blandt de første tegn på, at den globale økonomiske afmatning har ramt Danmark.

Det vurderer flere økonomer.

- Det bekræfter billedet af, at vækstafmatningen i de europæiske økonomier, navnlig Tyskland, ser ud til at smitte af på Danmark, skriver økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Den danske industriproduktion har i en lang periode klaret sig bedre end andre europæiske landes industriproduktion, skriver cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen. Ligesom andre økonomer bemærker han, at produktionen over de seneste tre måneder er faldet med 1,6 procent.

- Hidtil har især medicinalindustrien trukket op i Danmark, men væksten her ser også ud til at være gået noget i stå, lyder det fra Las Olsen.

Risiko for kraftig opbremsning øges

Det seneste halve år er risikoen for en kraftig opbremsning i den internationale økonomi øget, i takt med at handelskrigen mellem USA og Kina er optrappet, og muligheden for, at Storbritannien træder ud af EU uden en aftale, er blevet større.

Robuste økonomier som Tyskland, Sverige og Storbritannien er ramt af minusvækst, og for samtlige EU-medlemslande er væksten i BNP i sidste kvartal landet på nul.

At Danmark ikke er lige så hårdt ramt, bør vi glæde os over. Det mener cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer, der peger på den danske medicinalindustri som forklaring.

- Den danske medicinalindustri er mindre følsom over for udsving i de globale konjunkturer. Konkret udgør produktionen af medicin i omegnen af 20 procent af den samlede industriproduktion, lyder det i en kommentar.

Usikre udsigter giver grund til bekymring

Tore Stramer og Anders Christian Overvad påpeger, at der på længere sigt er grund til bekymring på industriens vegne.

De økonomiske udsigter er ekstraordinært usikre. Handelskrigen udvikler sig, og dagen for det planlagte brexit rykker nærmere, mens væksten tydeligt er bremset på Danmarks største eksportmarkeder.

Tyskland læner sig ifølge Tore Stramer op ad en teknisk recession, samtidig med at arbejdsmarkedet viser begyndende svaghedstegn. Og også i Sverige og Storbritannien er der tegn på opbremsning, lyder det fra cheføkonomen, der forventer, at industriproduktionen i Danmark vil være præget af stagnation i resten af 2019.

Anders Christian Overvad er enig. Han vurderer, at dansk økonomi rammes "i et ikke uvæsentligt omfang, hvis det europæiske uvejr for alvor folder sig ud".