Brian Mikkelsen fortryder privatisering

Økonomi- og erhversminister Brian Mikkelsen siger nu, at hverken TDC eller Københavns Lufthavne skulle have været privatiseret. Han siger, at der er ting, det er vigtigt, at staten har indflydelse på.

Brian Mikkelsen har ændret holdning til privatisering for enhver pris. (Foto: DR © DR)

Både Københavns Lufthavne og TDC's kobberkabler er så vitale dele af samfundets infrastruktur, at de aldrig skulle havde været solgt til private, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Staten solgte i 1998 hele det daværende Teledanmark og få år senere broderparten af lufthavnen til kapitalfonde.

- Når man sidder i en kapitalfond, tænker man ikke på den danske stats ve og vel. Så tænker man på sine aktionærer, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Staten bør have indflydelse

Erfaringerne med de to privatiseringer, blandt andet med stridighederne om andre aktørers adgang til telenettet og beskyldninger om høje priser og lange køer i lufthavnen, har gjort ministeren skeptisk:

- Jeg har tidligere været ihærdig tilhænger af at privatisere mest muligt. Det er jeg ikke mere. Både af praktiske årsager, men også fordi jeg mener, at der er nogle ting, som er vigtige for staten at have indflydelse på, siger Brian Mikkelsen.

Ønsker omtanke før flere udliciteringer

I regeringsgrundlaget fra 2001 står der ellers, at regeringen skal "gennemgå alle statslige aktieposter med henblik på et salg.

Direkte adspurgt, om de varslede privatiseringer af Dong, DSB og Post Danmark bør genovervejes, svarer ministeren:

- Nu må vi se, hvad der sker med finanskrisen. Det er vidt forskellige cases fra selskab til selskab. Men vi skal tænke os godt om, siger han.

V enig med Mikkelsen

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, er enig med Briam Mikkelsen i, at TDC og Københavns Lufthavne ikke skulle have været udliciteret.

Hvad angår kommende udliciteringer af eksempelvis Dong, DSB, Post Danmark eller TV2, siger han:

- Man skal kunne sørge for, at det ikke er et privat monopolfirma, der kan holde konkurrence ude. Hvis der skal være et monopol, på eksempelvis skinner, så er det altså staten, der skal have det, siger han.

S overrasket

Socialdemoraterne er overraskede over udmeldingen.

- Det skaber total forvirring om regeringens politik, siger finansordfører Morten Bødskov.

Ifølge Jyllandsposten kalder Socialdemokraterne nu Brian Mikkelsen og finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd.

FacebookTwitter