BRIK-landene taber investeringsmidler

Efter 10 år som investorernes yndlinge, rykker pengene nu ud af Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

Rusland har i flere år oplevet at investorerne vender landet ryggen - og det er ikke bare de udenlandske - også russerne selv vil hellere investere i udlandet. (Foto: manahan © stock.xchng)

Efter et årti som investorernes yndlinge, begynder der nu at flyde penge ud af de såkaldte BRIK-lande - Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Væksten er nemlig aftagende og problemerne i Europa får investorerne til at gå mod mere sikre havne for en stund.

Hvis man de sidste ti år har været på jagt efter et godt afkast af sine aktieinvesteringer, så har BRIK-landene ellers stået højt på listen, fordi væksten var høj.

BRIK-aktieindekset, MSCI-BRIC, steg nemlig knap 400 procent point mere end det amerikanske S&P 500 index, som er blandt de toneangivende i verden.

Men for første gang er indekset for BRIK-landene faldet med 24 procent i 2011, og investeringskronerne er begyndt at flyde ud af landene.

Risikominimering

Pauli Laursen, seniorporteføljemanager i Sydbank mener, at det blandt andet handler om, at investorerne i 2011 har forsøgt at undgå risiko:

- Når man forsøger at undgå risiko, så flytter man pengene hjem og placerer dem i sikkerhed i egne lande. Når det går ud over BRIK-landene, så er det fordi man tidligere har investeret meget, og det er altså der, man kan hente nogle penge hjem fra.

Russerne flytter selv investeringer ud

For Ruslands vedkommende, så er det faktisk ikke noget nyt at investorerne flytter penge ud. Det er sket i flere år - og det er ikke bare udenlandske investorer - også russerne selv sætter deres penge i udlandet.

Pauli Laursen mener at der er to grunde til at det sker:

- Man er dels bange for at rublen skal falde i værdig - og dels en skepsis overfor den økonomiske vækst i Rusland, hvor den ældre befolkning er en voksende andel.

Derudover er der ikke blevet gennemført de reformer, som er blevet lovet, og økonomien er præget af korruption og bureaukrati.

Eksportnedgang gør Kina mindre attraktivt

At pengene nu også flyder ud af Kina, er der også flere forklaringer på. Kinas økonomi er nemlig meget afhængig af eksport, og med udsigt til økonomisk nedgang i Europa, som aftager mange af eksportvarerne, er der altså også udsigt til at væksten i Kina vil falde.

Samtidig har landet en boligboble, som regeringen prøver at tøjle, og det får huspriserne til at falde, og øger frygten for at den økonomiske vækst bremser kraftigt op.

Samtidig stiger arbejdslønningerne kraftigt - nogle steder imellem 30 og 50 procent - og mindsker profitten for virksomhederne og dermed investeringsafkastet.

Indien er 2011s negative overraskelse

Indien som længe har været fejret som det næste Kina, har også oplevet problemer med at tiltrække og bevare investorerne i 2011.

Og det er en stor overraskelse, fordi Indien normalt bliver anset for at være en sikker havn, hvor økonomien er bygget op omkring forbrug og investeringer, fortæller Pauli Laursen:

- Man har haft nogle alvorlige politiske skandaler, der har lammet regeringen, og der er derfor ikke taget nogen beslutninger af betydning i et halvt år.

Inflationen er derudover meget høj, især på fødevarer, og det betyder, at den indiske centralbank derfor har hævet renterne meget aggresivt. For virksomhederne er der også en høj rente og det mindsker lysten til at investere i nye projekter, og investorerne er derfor blevet bange for væksten i Indien.

Brasiliens stabilitet og skatter fastholder

Og her til sidst, så er der da også lidt gode nyheder - nemlig fra Brasilien, som investorerne har været mest tro imod.

For selvom det sydamerikanske land er mest kendt for at have en stor eksport af jernmalm og fødevarer, så er det rent faktisk det indenlandske forbrug og investeringer, der bidrager til den økonomiske vækst, fortæller Pauli Laursen:

- Hvis man som investor er bekymret for den globale økonomiske vækst, så er Brasilien faktisk et af de mere stabile lande, fordi det styres af interne forhold. Derudover så indførte den brasilianske regering en skat på 2 procent, når man investerer. Det har fået investorerne til at være lidt mere tilbageholdende med at trække pengene ud, fordi det så ville koste, hvis de så skulle investere igen senere.

FacebookTwitter