Britisk datatilsyn vil granske kontroversiel Whatsapp-udmelding

Sidste uges nyhed om at Whatsapp nu vil aflevere data om brugerne til moderselskabet Facebook - trods løfter om det modsatte - får nu det britiske datatilsyn på stikkerne.

Whatsapps datadeling med Facebook skal holde sig inden for loven, lyder påmindelsen fra datatilsyn. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Det vakte opsigt - og en pæn portion harme - da chat-appen Whatsapp i sidste uge kunne fortælle, at den fremover har i sinde at dele data om sin milliard brugere med sin ejer, der sociale medie Facebook.

Facebook købte i 2014 Whatsapp for svimlende 100 milliarder kroner - en overraskende høj værdi, set i forhold til Whatsapps atypiske forretningsmodel, hvor der hverken vises reklamer eller gemmes og videresælges data om brugerne.

Til gengæld skulle brugerne betale et symbolsk beløb efter et års brug.

Flere løftede pegefingre

Da Facebook overtog Whatsapp og dens millioner af brugere, advarede de amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder, FTC, Facebook om, at det ikke ville blive ansat for rimeligt, hvis brugere, der havde oprettet en konto hos Whatsapp i den tro, at deres data var beskyttet, skulle rulles ind i Facebooks noget mere løse brugerbetingelser.

I slutningen af sidste uge kunne Facebook så afsløre, at data om Whatsapp-brugerne nu vil blive genbrugt i Facebooks øvrige univers, blandt andet til at personalisere annoncer på det sociale medie. Det drejer sig blandt andet om telefonnumre, der kan bruges til at genkende brugere på tværs af Facebooks produkter.

Briterne reagerer

Det får nu det britiske datatilsyn til at føre skærpet opsyn med sagen.

- Virksomheder behøver ikke søge tilladelse fra datatilsynet forud for ændringer, men de skal holde sig inden for databeskyttelsesreglerne. Vi kigger nærmere på denne sag, skriver direktør for datatilsynet, Elizabeth Denham.

Udover Whatsapp, driver Facebook også billeddelingstjenesten Instagram, hvor der for år tilbage opstod tilsvarende protester, da Instagram-brugernes data blev underlagt Facebooks generelle brugerbetingelser.

Facebook
Twitter