Brok på jobbet skal standses

Selv om det kræver mod at gå til chefen, når kollegerne brokker sig på jobbet, så giver det et bedre arbejdsmiljø. Samtidig skal ledelsen være åben, så medarbejderne ikke frygter for deres job, hvis de lufter deres utilfredshed.

Utilfredshed på arbejdspladsen giver et dårligt arbejdsmiljø. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Brok på arbejdspladsen kan være positivt. Det mener rådgivningschef i Lederne, Vibeke Skytte. Forudsætningen er, at medarbejderne gør chefen opmærksom på, at der er utilfredshed, og at chefen tør tage brokkeriet alvorligt.

- Brok og sladder skal der tages fat om, hurtigst muligt, og det er som udgangspunkt ledelsens ansvar at skabe et godt og sundt arbejdsklima på arbejdspladsen, skriver hun i Søndagsavisen.

Kræver mod at sladre

Problemet med brok er, at chefen ofte er den sidste til at høre om det. Derfor opfordrer hun til, at man går til sin chef, hvis man er utilfreds. Og hvis ikke man selv vil, så bør en god kollega gøre det.

Det kræver mod at gå til ledelsen, og mange vælger derfor at leve med brokkeriet og problemerne, frem for at blive set, som en der sladrer om kollegerne.

Derfor er ledelsens synlighed og åbenhed meget vigtig. Hvis ikke medarbejderne er trygge ved at gå til chefen, når der er noget galt, så kan problemerne brede sig, som ringe i vandet.

Utilfredshed giver syge kolleger

En sammenfattende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om sygefravær konstaterer blandt andet, at dårlig ledelse ikke bare er årsag til utilfredshed og brok.

Den negative stemning kan have en direkte indflydelse på sygefraværet på arbejdspladsen. Ikke kun i forhold til de utilfredse medarbejdere, men på alle de ansatte.

- Vi reagerer som en gruppe. Det er ikke rart at gå på arbejde, når ledelsen opfattes som dårlig, siger forfatter til rapporten, Mette Labriola, i Magasinet Arbejdsmiljø.

Brok kan have sine fordele

Det bekræftes af erhvervspsykolog Eva Schjoldager fra Crecea.

- Det værste, lederen kan gøre, er ikke at gøre noget eller ikke at sige noget - for så er der frit spil for myter og utilfredshed, siger hun til Arbejdsmiljø.

Vibeke Skytte mener dog også, at der er visse fordele ved brok.

- Brok kan være konstruktivt for den enkelte medarbejder, fordi det kan give luft for de bekymringer, der måske ligger og nager, mener hun.

Facebook
Twitter