Bruttolønsordninger kan give skattesmæk

Virksomheder og kommuner giver deres medarbejdere fladskærme og spillekonsoller som frynsegoder i en bruttolønsordning. Det kan blive dyrt i skat.

Får man en GPS stillet til rådighed via en bruttolønsordning, er den skattepligtig, siger revisor.

- Vi har set eksempler, hvor man giver medarbejderen rådighed over spillekonsoller, store fladskærme og digitalkameraer som personalegode i en bruttolønsordning. Den slags er skattepligtigt.

Sådan siger statsautoriseret revisor Niels Sonne fra det store revisonshus Deloitte til DR Nyheder. Han forudser store skattesmæk til de medarbejdere, der indgår bruttolønsaftaler med arbejdsgivere, som ikke kender reglerne.

Både kommuner og private virksomheder falder igennem, påpeger Niels Sonne.

Arbejdsgiveren har indberetningspligt

Bruttolønsaftaler er ordninger, hvor medarbejdere får personalegoder til rådighed, betalt via løntræk i bruttolønnen og dermed før skat.

Selve rådigheden over goderne er skattefri, hvis der er tale om goder som togkort, uddannelse, relevante aviser og fagtidsskrifter - eller goder som mobiltelefoner, bredbånd og hjemme-PCer, der i forvejen hører til under multimedieskatten.

Før skulle den enkelte medarbejder selv holde styr på, hvad der var skattepligtigt. Men fra 1. januar 2010 har det været arbejdsgiverens pligt at vurdere, om et gode var relevant for den enkelte medarbejder og dermed skattefrit - og det er arbejdsgiveren, der med sit detaljerede kendskab til den enkeltes personalegoder har indberetningspligten til SKAT.

Skal leveres tilbage

For lønmodtageren kan nydelsen af et personalegode som en fladskærm blive dobbelt sur, siger Niels Sonne.

- Det skattepligtigt lige som en fri bil. Man skal betale skat mens man har den, og man skal aflevere den, når ansættelsesforholdet slutter.

Han frygter også, at mange får store skattesmæk, hvis arbejdsgiverne ikke opdager fejltagelserne nu. SKAT har indledt en kampagne, men det kan sagtens ske, at mange virksomheders misforståelser af reglerne om bruttolønsordninger og multimedieskat først opdages hen i 2012.

- Og så får medarbejderen et skattesmæk helt fra 1. januar 2010, siger Niels Sonne.

FacebookTwitter