Bryggerier: Ølforbruget er faldet med 40 procent under virus-krisen

Lukkede restauranter og stop for grænsehandel får danskernes ølforbrug til at falde ifølge Bryggeriforeningen.

Bryggerierne står i en katastrofal situation under coronakrisen, fortæller Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald. (Arkivfoto). (Foto: Henning Bagger /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Der bliver ikke langet øl over disken på restauranter eller til events i disse uger. Det skyldes

tiltagene
mod spredning af smitte med coronavirus. Desuden er grænsehandlen stoppet.

Derfor er danskernes forbrug af øl dalet under coronakrisen, lyder det fra Bryggeriforeningen. Ifølge foreningen er forbruget i runde tal faldet med lidt over 40 procent.

Danskerne køber nogle få procent flere øl i butikkerne. Men det gør det ikke op for det betydelige fald i forbruget på blandt andet restauranter.

Ifølge Bryggeriforeningen køber danskerne normalt hver femte øl ude i byen og hver fjerde øl i de tyske grænsebutikker.

- Salget i restaurationslivet er forsvundet. Det gælder også salget på festivaler, til sportsarrangementer og andre events. Oveni kommer, at grænsehandlen er lukket. Det øl, der sælges syd for grænsen, kommer jo fra Danmark og forbruges af danske forbrugere.

- Så når vi trækker forbruget ud, der ligger i restaurationssektoren, til events, sportsarrangementer og i Tyskland, ser vi et fald på over 40 procent, siger Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen.

Vi køber også mindre vin og sprut

Han tror ikke, at danskerne har indkøbt store lagre øl, som så forbruges under krisen.

- Det er klart, at lige i forbindelse med, at regeringen indførte

restriktioner
, var der en vis hamstringsbølge. Men vi kan ikke se, at det var i et omfang, der gør, at folk ligger med store lagre, siger Niels Hald.

Også salget af vin og spiritus lader til at falde. Vin- og Spiritus Organisation i Danmark (VSOD) oplyser, at butikkernes samlede salg af vin og spiritus er faldet med cirka 5 procent siden nedlukingen 11. marts.

- Så selv om det skulle være tilfældet, at danskerne i disse dage måske

forbruger
lidt ekstra af deres 'hjemmelager', så tyder alt på, at det samlede alkoholforbrug rent faktisk er kraftigt faldende, siden corona-nedlukningen ramte Danmark. I en hverdag uden gæster, fester, restaurationsbesøg, med videre synes dette billede også at give mening, siger VSOD-formand Carsten Suhrke i en
pressemeddelelse
.

Aalborgs kendte forlystelsesgade Jomfru Ane Gade ligger øde hen da alle gadens restauranter, værtshuse og natklubber holder lukket for at forhindre coronasmitte (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Bryggerier risikerer konkurs

Nogle af landets bryggerier leverer helt op til 80 procent af deres øl til barer og restauranter, som nu er lukket ned, og derfor balancerer mange bryggerier nu på randen af

konkurs
, lyder det.

- Det er en katastrofal situation. Man kan sige, at det er livstruende for mange bryggerier, siger Niels Hald.

Nogle laver håndsprit

Bryggeriforeningen ser derfor gerne, at regeringen sænker den danske ølafgift til EU's minimumsniveau.

Desuden ønsker foreningen en fritagelse for betaling af

moms
i de kommende seks måneder for både bryggerier og kunderne i restaurations-, hotel- og cafésektoren.

Nogle bryggerier har under krisen valgt at producere håndsprit, men det er ikke noget, der redder bryggeriernes økonomi, fortæller direktøren. Han tilføjer, at bryggerierne ikke tjener penge på håndspritten.

- Det er klart, at håndsprit er ikke noget, der kan redde en virksomhed på hverken kort eller lang sigt. Det gøres primært for at bakke op om det store behov, der er i Danmark for håndsprit, siger Niels Hald.

/ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter