Butikker dropper varer fra omstridt indisk fabrik

Flere danske butikker dropper varer fra indisk fabrik efter at have set et dokumenterprogram om arbejdsvilkårene på en indisk fabrik. Programmet viser ansatte, der arbejder uden åndedrætsværn, brug af børnearbejdere og giftigt spildevand, der ledes ud i naturen.

JYSK skærper kravene til udenlandske leverandører efter omstridt dokumentarudsendelse.

Dansk Supermarked har afbrudt samarbejdet med en indisk fabrik, efter at have set dokumentarprogrammet "Når tilbud dræber", der sendes på DR 1 i aften.

Det afslører, at indiske fabriksarbejdere arbejder med giftige kemikalier uden at bruge åndedrætsværn, brug af børnearbejdere, og stærkt forurenet spildevand, der bliver ledt direkte ud i naturen.

Programmet handler om forholdene på fabrikken G.S. Exports, der leverer billige bademåtter, håndklæder og sengetøj til danske butikker.

Chokerende billeder

Hos JYSK vækker billederne også forargelse.

- Jeg synes, det er chokerende billeder, siger kommunikationschef Kim Nøhr Skibsted hos JYSK - der blandt andet sælger de billige bademåtter fra G.S. Exports.

Journalisterne bag dokumentarprogrammet besøgte fabrikken i Indien i november og december sidste år og optog blandt andet, hvordan arbejderne uden beskyttelse bleger stof i klor.

- Det er jo en gift i sig selv. Den havde sin storhedstid i Første Verdenskrig som giftgas, så den har alt ondt i sig, fortæller kemiingeniør Hans Henrik Knudsen i dokumentarudsendelsen.

Og den slags arbejdsforhold er da også i strid med de kontrakter, fabrikken har skrevet under på i forhold til Jysk, siger Kim Nøhr Skibsted.

- Det er i strid med vores etiske regler, og det vil vi ikke finde os i, siger han til Radioavisen.

Udsendelse fik konsekvenser

Derfor har JYSK taget konsekvensen af programmet og skærpet kravene til fabrikken, og det vil den jyske koncern fortsætte med i fremtiden.

- Det vi vil gøre i langt højere grad i fremtiden, det er at hyre uvildige og uafhængige konsulenter til at gennemføre de her tjenester for os, siger Kim Nøhr Skibsted.

Fire måneder efter at journalisterne besøgte farbikken i Indien hørte JYSK rygter om de kritisable forhold, og der blev lavet et kontrolbesøg, fortæller Kim Nøhr Skibsted.

- Vi har fået en hel del fotos af produktionsforholdene, der viser, at samtlige medarbejdere efter optagelserne nu bærer åndedrætsværn og sikkerhedshandsker, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk