Byboere lænket til dyre lejligheder i 10 år

Folk der købte bolig i hovedstaden da boligpriserne toppede kan være bundet til deres bolig i lang tid frem. Det viser en analyse fra BRFkredit.

20 procent af landets boligejere skylder mere i boligen end den kan sælges for. (© DR)

Boligejere der købte bolig i hovedstaden, da priserne toppede, må vente 9 til 13 år endnu, før de kan sælge uden tab, skriver Politiken.

Tidshorisonten stammer fra en analyse fra BRFkredit.

- Vi taler meget om, at det har gået fremad med priserne lige nu, især i hovedstaden. Alligevel er der lang vej for dem, der købte på toppen, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit til Politiken.

Mavepuster

Det er noget af en mavepuster for de 20 procent af danske boligejere, som skylder mere i boligen, end de kan få for den:

- De, der ikke har råd til at flytte, kommer til at blive hængende længe, når prisudviklingen er så svag, siger lektor Morten Skak, Syddansk Universitet, til Politiken.

De kommer især i klemme, hvis skilsmisse eller fyring tvinger dem til at sælge med stort tab. Og det kan give dem dobbelt sort uheld. Gæld i banken betyder nemlig, at de intet får ud af, at det er blevet tilsvarende billigere at købe en ny bolig, når den gamle er solgt:

Skal have penge til udbetaling

- Hvis man har solgt med tab og kommer med gæld på lommen, sætter det begrænsninger for, hvad man kan købe. Generelt skal man have penge med til udbetaling, når man køber nu. Det er en del af de opstrammede kreditpolitikker fra pengeinstitutternes side, siger Ulrikke Ekelund til Politiken.

Selv om det lyder dystert, skal de stavnsbundne boligejere faktisk være glade, hvis analysen rammer rent. Mens den stemmer med Morten Skaks forventning, er den optimistisk i forhold til vismænd og andre eksperters prognoser. Blandt sidstnævnte vurderer nogle, at der er er mulighed for, at priserne snarere vil falde.

- Vi har ikke en opgang i priserne, blot et midlertidigt stop i prisfaldet på grund af ekstremt lav rente og stor offentlig stimulans, lyder det fra lektor Jens Lunde fra CBS, Handelshøjskolen i København, til Politiken.

Facebook
Twitter