Byggemarkedskæde raser: Hvorfor må vi kun have 32 kunder ad gangen?

Nye retningslinjer for genåbning for store butikker er groteske, mener brancheforening.

- Det er ulogisk. Der findes ikke et eneste sagligt argument for, hvorfor det skal ramme butikker over 5.000 kvadratmeter, siger direktøren hos Bauhaus.

Normalt er der rigeligt plads til, at folk med hænderne rigtigt skruet på eller med en spinkel drøm om at blive den nye Flemming Leth kan boltre sig på de brede gange hos byggemarkedsgiganten Bauhaus.

Men når Bauhaus genåbner på mandag, så kan der risikere at blive kamp om pladsen til at få lov til at tage tegnedrengen op ad lommen og spendere tusindsvis af kroner på værktøj og byggematerialer

17 ud af 18 af deres butikker er større end 5.000 kvadratmeter - hvad der svarer til en mindre fodboldbane - så gælder der langt strengere krav end hos de mindre butikker rundt i landet.

De foreløbige retningslinjer lyder nemlig, at hver kunde skal have mindst 250 kvadratmeters plads. Det betyder, at de for eksempel i butikken i Tilst maksimalt må have 32 kunder ad gangen på de cirka 8.000 kvadratmeter.

- Det er ulogisk. Der findes ikke et eneste sagligt argument for, hvorfor det skal ramme butikker over 5.000 kvadratmeter, siger administrerende direktør i Bauhaus Mads Bilenbjerg Jørgensen, der vurderer, at de med de nye retningslinjer kommer til at sige nej til mellem 80 og 90 procent af deres kunder.

Bauhaus planlægger dog alligevel at holde åbent, selv om det ikke giver sorte tal på bundlinjen.

- Ud fra en økonomisk betragtning giver det absolut ingen mening at holde åbent. Det kommer til at koste os penge. Vi gør det udelukkende for vores kunders skyld - dem, vi i hvert fald kan nå at servicere, siger han.

Magasin: Vi åbner ikke

De nye retningslinjer for genåbning af de største butikker er ikke set før under coronakrisen.

Sammenlignet med genåbningen i foråret 2020 er der nemlig tale om langt skrappere retningslinjer for de store butikker.

Dengang skulle butikker mellem 5.000-9.999 kvadratmeter have 10 kvadratmeter per kunde, mens der for butikker over 10.000 kvadratmeter skulle være 20 kvadratmeter per kunde.

Herunder kan du se, hvordan de nye krav forventes at komme til at se ud for butikkerne:

Det er derfor ikke alle store butikker, der forventer at slå dørene op.

Hvis du har en stor trang til at købe alt fra parfume, til tøj og bøger hos stormagasinet Magasin, så må du væbne dig endnu mere med tålmodighed. De holder nemlig lukket på grund af kvadratmeterkravet, oplyser de.

Og faktisk må de slet ikke holde åbent, oplyser Erhvervsministeriet til DR Nyheder efter artiklens udgivelse.

Men selv hvis de havde måtte slå dørene op, så ville det være for færre end 200 kunder på for eksempel Kongens Nytorv, og derfor kan det på ingen måde betale sig at holde åbent for dem økonomisk, fortæller økonomichef Peter Fabricius.

- Vi ville skulle have flere medarbejdere end kunder inde samtidigt, så Magasin åbner ikke, siger han og forklarer, at de nye retningslinjer undrer ham såre:

- Reglerne må være politisk bestemt. Vi kan ikke se, at vi har større smittetal eller udgør nogen sundhedsfare, og vi er helt klar til at håndtere coronasmitten og begrænse spredningen.

Grunden til, at Magasin stadig er tvangslukket fra på mandag af, er at de er omfattet af reglerne om storcentre, mener ministeriet.

Ministeriet henviser til en pjece om genåbningen, hvor det fremgår, at udsalgsvarebutikker i storcentre mv. ikke er omfattet af genåbningen.

Magasin stiller sig uforstående over for ministeriets udmelding, da de ikke mener, at de er et storcenter.

DR Nyheder har også været i kontakt med Ikea, hvis butikker er op til 35.000 kvadratmeter. De har kort efter 15.30 sendt et længere skriftligt svar, hvor det blandt andet lyder, at de arbejder intenst på at afklare hvilke muligheder den delvise genåbning giver Ikea.

- Vi mener helt grundlæggende, at vi har solid erfaring med at drive sikker og ansvarlig detailhandel under stramme restriktioner. Vi har kvadratmeter nok til at kunne tilbyde sikker handel for et begrænset antal kunder. Men det giver naturligvis ikke mening at åbne et varehus på fx 20.000 kvadratmeter for kun at kunne lukke 75 kunder ind ad gangen. Vores Planning Studio på Vesterbro åbner helt sikkert på mandag, udtaler Ikeas kommunikationschef i Danmark Christian Mouroux.

Dansk Erhverv: Det er grotesk

De to store butikskæder står ikke alene med kritikken af de nye kvadratmeterkrav.

Magasin og Bauhaus får opbakning fra brancheforeningen Dansk Erhverv.

- Det er grotesk, at en butik med 5.001 kvadratmeter kun må have 20 personer samtidig. Det er et alt for skrapt krav.

- Vi mener ikke, at der er evidens for, at der er brug for så meget plads for at forhindre smittespredning, siger markedschef Lotte Engbæk Larsen.

De bliver bakket op af Danmarks største erhvervsorganisationen, Dansk Industri.

- Det er et rigtig, rigtig højt krav, og vi håber, at det kun bliver gældende i en meget kort periode.

- Der er tale om store butikker med meget plads, og vi mener, at det er muligt at holde de sundhedsfaglige anbefalinger om afstand, selv hvis kravet er noget mindre. For eksempel 100 kvadratmeter per kunde, siger branchedirektør Sidsel Dyrholm Holst til Ritzau.

Kritikken preller af på Socialdemokratiet

DR Nyheder har indtil videre forgæves forsøgt at få en kommentar til kritikken fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, er til gengæld klar i mælet. Kravene til de store butikker giver god sundhedsmæssig mening, selv om det kan få konsekvenser for både virksomheder og medarbejdere.

- Desværre er det sådan, at coronaen rammer rigtig mange mennesker, men vi forsøger også at kompensere mest muligt med hjælpepakker, siger erhvervsordføreren.

Regeringens ekspertgruppe har dog ikke regnet specifikt på, hvad det vil betyde for coronaepidemien og økonomien, at man genåbner butikker på over 5.000 kvadratmeter.

Beslutningen om at genåbne dem under strenge arealkrav er udelukkende en politisk beslutning.

De nye retningslinjer mangler at blive skrevet ind i en bekendtgørelse, før de er gældende.

Cirka 250 danske butikker på over 5.000 kvadratmeter kan ifølge Erhvervsministeriet åbne mod tidsbestilling.

Opdateret klokken 14.55: Erhvervsministeriet oplyser, at Magasin ikke er omfattet af genåbningen, da de er betragtet som et storcenter. Magasin mener

Opdateret klokken 15.45 med en kommentar fra Ikea.

Opdateret 26. februar kl. 06.25 med uddybbende kommentar fra Erhvervsministeriet.

FacebookTwitter