Byggeriet vil blakket ry til livs

Et charter skal gøre det forbi med ussel løn, alt for mange arbejdstimer og sikkerhed, der halter.

Byggeriets omdømme er ikke alt for godt - og det skal der nu rettes op på. (Foto: Anders Laursen © DR)

En betændt branche spækket med sager om karteldannelse, social dumping og rod i arbejdsforholdene.

Byggeriets omdømme er alt andet end godt, og det prøver branchen nu selv at rette op på.

Foreløbig har 60 virksomheder på tværs af byggebranchen givet hinanden håndslag på, at de vil forpligte sig til at tage et større samfundsansvar. Det sker i et initiativ med navnet 'Byggeriets Samfundsansvar', hvor virksomhederne hver især har skrevet under på et nyt charter.

- Dansk byggeri har i den grad behov for at styrke sit image. Det er jo ikke sexet at være i en branche, hvor man ikke kan finde ud af at sørge for sikkerheden, hvor man laver karteldannelse, eller ikke formår at leve op til overenskomsterne, siger formand for Foreningen Byggeriets Samfundsansvar, Palle Adamsen.

55 kroner i timen

For mindre end en måned siden blev det italienske entreprenørfirma Cipa idømt en bøde på 22 millioner kroner for at snyde italienske, portugisiske og rumænske arbejdere på Metro-byggeriet i København.

De arbejdede helt op til 60 timer om ugen, men fik kun løn for 37 timer - og til en timeløn på ned til 55 kroner.

Det er blot det seneste tilfælde i en lang række sager om social dumping i byggebranchen, og på den front tegner udfordringerne ikke til at blive mindre.

Tværtimod.

Ikke for de blå øjnes skyld

For det strømmer stadig til Danmark med udenlandsk arbejdskraft.

Nye tal viser, at der nu er et rekordantal på flere end 90.000 østarbejdere her i Danmark. Derfor er vigtigere end nogensinde at gøre en indsats for at skabe ordentlige vilkår, mener Palle Adamsen.

- Det handler om, at vi som aktører i byggebranchen erkender, hvor vi er gode, og hvor vi skal blive bedre. Og de fleste af os skal blive bedre. Målet for foreningen er, at vi kan blive en slags byggeriets kvalitetsmærke. Sådan at de, der er dygtige til at håndtere det her, bliver præmieret og får flere ordrer i ordrebogen. For vi gør selvfølgelig ikke det her for alene for vores blå øjnes skyld, siger Palle Adamsen.

Den danske byggebranche rundede sidste år en samlet indenlandsk omsætning på 200 milliarder kroner.

Vil ikke acceptere social dumpingHos en af landets helt store udbydere af byggeprojekter, Københavns Kommune, der årligt iværksætter anlægsprojekter for tre-fire milliarder kroner, falder initiativet i god jord.

- Charteret er et klart og utvetydigt signal om, at vi ikke vil acceptere social dumping. Men det kan selvfølgelig ikke stå alene. Det skal følges op konkret af os, der har underskrevet det, og det bliver det i Københavns Kommune i form af blandt andet vores uafhængige tilsyn på byggepladserne, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Også bygningsarbejdernes fagforening bakker op.

- Det er selvfølgelig udfordringen at bakke gode intentioner op med gode handlinger. Men hvis vi vil det danske velfærdssamfund, er det tiltag som det her, der skal til. Der skal være nogle arbejdsgiver, der tør stille sig frem og sige: 'Vi vil noget andet', siger formand for Byggegruppen 3F BJMF (Bygge, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening), Jens Kirkegaard.

Rap over nallerne

Men spørgsmålet er, hvad det er værd at stifte en forening og underskrive et charter, hvis forpligtelsen alligevel kun er moralsk, og det er uden konsekvens for medlemmerne at overtræde rammerne.

- Hvis firmaer systematisk og gentagne gange ikke overholder charteret, kan bestyrelsen indstille, at de bliver smidt ud af foreningen. Og selv om det nødvendigvis ikke er det største rap over nallerne, pynter det jo ikke ligefrem på den enkelte virksomhed, siger formand for Foreningen Byggeriets Samfundsansvar, Palle Adamsen.

Byggeriets Samfundsansvar håber i løbet af i år at runde 300 medlemmer i form af firmaer fra alle dele af byggebranchen - såvel bygherrer som rådgivende virksomheder og entreprenørfirmaer.