Bygherrer sjusker med asbestundersøgelser

Håndværkere risikerer at blive udsat for alvorlig sundhedsfare, når de sætter bygninger i stand. Bygherrerne dropper de lovpligtige forundersøgelser, der skal sikre fri bane og ingen asbest.

Hver anden gang, Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn laver stikprøvekontrol på byggepladser, er planer for sikkerhed og sundhed ikke i orden. (© DR)

Når håndværkere river et gammelt badeværelse ned eller skifter et gulv, så sker det alt for ofte i en sky af farlige asbestfibre.

Bygherrerne dropper de lovpligtige forundersøgelser, der skal sikre fri bane og ingen asbest.

Gik i asbeststøv uden beskyttelse

Murersvend Henrik Jacobsen var for fire uger siden i færd med at nedrive nogle gamle badeværelser i en bygning i Gentofte.

Efter godt tre dages arbejde blev arbejdet stoppet - det viste sig, at fliserne var fastgjort med asbest.

- Det er ubehageligt at tænke på, at vi har gået i det her asbeststøv uden at være beskyttet. Det kunne have været undgået, siger Henrik Jacobsen til DR Nyheder.

Masser af svigt

Episoden er langt fra enestående. Hver anden gang, Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn laver stikprøvekontrol på byggepladser, er planer for sikkerhed og sundhed ikke i orden.

Planerne skal blandt andet beskrive, om håndværkerne kan støde på livsfarlig asbest i forbindelse med deres arbejde.

- Hvis ikke man har en plan, og hvis ikke man følger den plan, så er det alt for tilfældigt, om håndværkerne kommer ud for nogle sundhedsfarlige påvirkninger, siger Hasse Mortensen, der er tilsynschef hos Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn.

Problemer over hele landet

Fagforbund oplever problemerne på byggepladser over hele landet. De forlanger nu, at Arbejdstilsynet slår hårdere ned på de bygherrer, der sidder med ansvaret.

- Vores oplevelser er, at bygherrerne sparer det her væk. Derfor må Arbejdstilsynet tage det mere seriøst og give de bøder og påbud, der skal til for at lovgivningen bliver overholdt, siger Freddy Ridderhaugen, arbejdsmiljøsekretær i forbundet Træ-Industri-Byg.

Søren Schütte er arbejdsmiljøkonsulent hos Blik- og Rørarbejderforbundet. Også han genkender problemet:

- Tilsyneladende er der ikke sat penge af til at lave de her forundersøgelser for asbest. Ofte ser vi nogle planer for sikkerhed og sundhed, der bare er en standardformular, som ikke forholder sig til det konkrete byggeri.

Skuffende udvikling

Hos Kræftens Bekæmpelse undrer seniorforsker Johnni Hansen sig over situationen i byggeriet.

- Vi ved jo, at selv kortvarige udsættelser for store mængder asbestfibre er årsag til lungehindekræft, og at længevarende udsættelse er årsag til lungekræft. I lyset af den asbestdebat, der har kørt de senere år, skulle man tro, at byggebranchen gjorde sig langt mere umage med de her forundersøgelser, siger Johnni Hansen.