Byråd melder kommunaldirektør til politiet i kreditkort-sag

Sagen om kommunaldirektørens privatindkøb på kommunens regning er så alvorlig, at et flertal i byrådet vil have politiet til at undersøge sagen.

Sorø-sagen handler om kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjærs privatindkøb på kommunens regning. Illustration: Signe Heiredal.

En sag om privatindkøb foretaget på kommunens regning i Sorø Kommune tog i aftes en ny drejning.

På et byrådsmøde besluttede et flertal i byrådet nemlig at melde kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær til politiet.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse i dag.

Borgmester Gert Jørgensen (K) fortæller, at anmeldelsen kommer, fordi politiet er den rette myndighed til at “afklare, om der er foregået noget ulovligt.”

- Et flertal i kommunalbestyrelsen har derfor besluttet at politianmelde den tidligere kommunaldirektør, siger Gert Jørgensen i pressemeddelelsen.

Søren Søndergaard Kjær ønsker ikke at kommentere politianmeldelsen, men i et skriftligt svar til DR har han tidligere forklaret, at han med “beklagelse” har opsagt sin stilling i Sorø Kommune.

- På trods af syv års godt samarbejde har Sorø Kommune oplyst ikke at ønske yderligere dialog. Jeg har været glad for mine syv år i Sorø Kommune, men kan selvsagt ikke fortsætte som kommunaldirektør under sådanne vilkår, har Søren Søndergaard Kjær skrevet til DR.

Politianmeldelsen sker efter DR’s afsløringer af privatindkøb for næsten 9.500 kroner, som blandt andet tæller en række udgifter i forbindelse med en kommunal konference i Nashville i USA i 2019.

På turen betalte kommunaldirektøren for en middag og koncertbilletter med sit kommunale kreditkort, selvom udgifterne var private. Først et år efter, i august 2020, da DR spurgte ind til bilagene, betalte han pengene tilbage til kommunen.

Ifølge dokumenter, DR har indblik i, bad kommunaldirektøren efterfølgende også deltagerne fra den private middag og koncert om at overføre samlet 4.000 kroner til hans private konto via MobilePay, selvom kommunen allerede havde betalt den private udgift.

Sorø Kommune oplyser til DR, at kommunen ikke har bortvist Søren Søndergaard Kjær, og at vicekommunaldirektør Andreas Jegstrup indtil videre er konstitueret kommunaldirektør.

KL anbefalede politianmeldelse

Beslutningen om at melde kommunaldirektøren til politiet fandt sted efter to lukkede punkter på dagsordenen, som DR har set. Af punkterne fremgik det, at borgmesteren selv indstillede til en anmeldelse.

På de lukkede punkter, som DR har set, fremgik det også, at Sorø Kommune har haft kontakt med Kommunernes Landsforening, KL, for rådgivning om sagen.

KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, skulle i sin rådgivning til kommunen have anbefalet, at byrådet ”på det nu foreliggende grundlag” foretog en politianmeldelse.

Kommunen har ikke ønsket at be- eller afkræfte dette overfor DR.

Politiet kigger nu på to sager

Med politianmeldelsen af Søren Søndergaard Kjær skal Midt- og Vestsjællands Politi nu undersøge to sager om kommunaldirektørers privatindkøb for skatteborgernes regning.

Tidligere har DR afsløret, hvordan den tidligere kommunaldirektør i Greve Kommune, Claus Thykjær, fra 2016 til 2021 foretog private indkøb for over 16.000 kroner. Derudover har DR’s gennemgang af Claus Thykjærs transaktioner vist, at over 60 procent af alle hans bilag mangler.

I juli blev han på baggrund af DR’s afsløringer fyret og meldt til politiet. Claus Thykjær har tidligere forklaret til DR, at mange privatindkøb på kommunens regning skete, fordi han forvekslede sit eget og kommunens kreditkort.

Claus Thykjærs forsvarsadvokat, Anders Németh, har tidligere sagt til DR, at man tager sagen med ro.

- Min klient tager politianmeldelsen til efterretning, og han står fuldt til rådighed i forhold politiets undersøgelse, da han om nogen har en interesse i, at det en gang for alle bliver fastslået, at der ikke er begået noget strafbart, har Anders Németh sagt til DR.