Byretten ophæver navneforbud i Atea-sag

Forsvaret har kæret afgørelsen til landsretten, så medierne kan fortsat ikke bruge de tiltaltes navne.

De syv tiltalte i sagen om bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland har fået ophævet navneforbuddet. Afgørelsen er kæret til landsretten. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Retten i Glostrup har valgt at ophæve navneforbuddet mod de syv tiltalte i den omfattende Atea-sag, der er anklaget for bestikkelse og underslæb for omkring 1,2 millioner kroner.

Det drejer sig om tre tidligere chefer fra Region Sjælland og fire tidligere chefer i det børsnoterede selskab Atea, der har været på luksusrejser til blandt andet Las Vegas og Dubai og spist dyre gourmetmiddage på flere michelin-restauranter.

Hovedforhandlingen mod de syv tiltalte og Atea begyndte tirsdag formiddag, men blev indledt med sværdslag mellem journalister, anklager og de syv forsvarsadvokater, der repræsenterer deres klienter.

En reporter fra TV2 redegjorde for, hvorfor de tiltalte i sagen ikke burde være beskyttet af et navneforbud.

Journalisten lagde vægt på, at sagens omfang og topposter i Region Sjælland og Atea til sammen trumfede hensynet til de tiltalte.

Trods lange og fyldestgørende protester fra forsvarsadvokaterne tilsluttede først Anklagemyndigheden og altså siden dommer og domsmænd sig protesten fra en række medier.

- Hensynet til de tiltalte må vige for de samfundsmæsige hensyn, sagde dommer Nanna Blach.

- Det er en svær afvejning, fordi de tiltalte har stor interesse i at opretholde navneforbuddet, mens der er meget stor offentlig interesse i at dække sagen, lød det fra specialanklager fra Bagmandspolitiet, Jørn Thostrup, der efter indlægget fra TV2 tilsluttede sig en ophævelse af navneforbuddet.

- Det er Anklagemyndighedens opfattelse, at pilen bør pege på, at den samfundsmæssige betydning er større end interessen for den enkelte.

Forsvarsadvokaterne kærede på stedet afgørelsen til Østre Landsret, hvor den typisk vil blive behandlet inden for få dage.

Kæremålet har opsættende virkning. Det betyder, at medierne ikke kan bruge navnene på de anklagede, før Østre Landsret har behandlet kæremålet.

Selskabet Atea er også tiltalt i sagen, men er ikke omfattet af navneforbud. Der er afsat 32 retsdage til at behandle de i alt 38 forhold i anklageskriftet.

Opdateret: Landsretten har stadfæstet afgørelsen. Det betyder, at navneforbuddet er ophævet.