Carina, 29 år: Bør jeg spare op til pensionen?

Vi får konstant at vide, at vi skal spare op til vores alderdom, men 700.000 gør det ikke

29-årige Carina prøver at leve en dag som pensionist på et ældrecenter, og en af beboerne, 92-årige Esben Lander, giver hende gode pensionsråd.

29-årige Carina Kirstine Rasmussen fra Odense er selvstændig fotograf, og hun sparer ligesom 37 procent af alle andre selvstændige ikke op til sin alderdom.

- Jeg tænker ikke. Jeg bruger bare og lægger ikke budget hver måned. Men jeg har altid arbejdet enormt meget, så jeg har aldrig tænkt over, at jeg skulle huske at lægge til side, siger hun.

Hun har i dag omkring 9000 kroner til rådighed om måneden, når alle hendes faste udgifter er betalt. Som selvstændig er det hendes eget ansvar at sørge for en pensionsopsparing:

- Jamen, det har jeg simpelthen ikke tænkt over. Det er jo for dumt, og jeg nærmer mig de 30.

Pensionist for en dag

Carina har sagt ja til at deltage i et eksperiment: magasinet Penge har skaffet hende en ældrebolig på Lokalcenter Rosengård i Odense. Her skal Carina flytte ind og prøve at leve pensionist-tilværelsen for en dag.

- Jeg tænker, at jeg skal prøve at leve mig ind i, hvordan det er at være folkepensionist, og hvordan jeg, med de midler jeg får stillet til rådighed, får en hverdag til at køre. Tror jeg, siger Carina.

Da ingen jo ved, hvordan en pensionisttilværelse ser ud, når Carina Kirstine Rasmussen skal på pension om mange år, tager vi udgangspunkt i folkepensionen, som den ser ud i dag, i 2017.

Hvis Carina i dag var pensionist, så ville hun samlet få 14.119 kroner om måneden, før skat. Carinas pension er sammensat af et grundbeløb, som alle får. Dertil kommer et pensionstillæg og en ældrecheck, som hun får, fordi hun hverken har en formue eller opsparing.

Mange penge

Når skatten er trukket fra, har Carina 10.305 kroner udbetalt om måneden i folkepension.

- Det er da helt godt. Det synes jeg er mange penge og det ville jeg være godt tilfreds med, siger Carina Kirstine Rasmussen.

Oveni Folkepensionen vil hun få boligstøtte. En ydelse på 3.916 kroner om måneden, som hun ikke skal betale skat af.

Hun ender altså med at få udbetalt 14.221 kroner om måneden efter skat.

Men så skal der jo også betales husleje og de de faste udgifter som forsikringer og licens. Og fordi hun har været heldig at få en ældrebolig i Odense med en lav husleje, så ender hun altså med at have et rådighedsbeløb på 7.653 kroner om måneden.

Hun vil altså have 1.347 kroner mindre til rådighed om måneden som folkepensionist i forhold til i dag.

Og at rådighedsbeløbet er så højt, overrasker Carina Kirstine Rasmussen:

- Vi må da håbe, at jeg er i god fysisk stand, så jeg kan komme ud og bruge pengene, når nu jeg får så mange penge gratis.

Ikke råd til bil

Det er Ældresagens seniorkonsulent og økonom, Claus Blendstrup, der har lavet beregningerne for magasinet Penge.

- Jeg synes jo først og fremmest, det viser, hvor godt det danske system er. Der er ikke mange lande, hvor man kunne have den levestandard, som Carina kan have, uden at have sparet op, siger han.

Alligevel vil han ikke råde hende til at lade være med at spare op.

- Altså, man kan godt leve af 7.653 kroner, når huslejen, varmen, el, vand, antennen, og forsikringerne er betalt, men man skal alligevel lige tænke over, hvad det er for et liv. Fordi hvis man nu gerne vil have en lille bil, så tror jeg ikke, at økonomien rækker. Og hvis man for eksempel får en stor regning fra tandlægen, så har man et problem, siger Claus Blendstrup.

Risikabelt at tage for givet

Der er altså de uforudsete udgifter, som kan blive et problem som ældre uden opsparing. Og så er der jo også det aspekt, at ingen ved, hvordan folkepensionen ser ud om mange år, når Carina reelt skal på pension, forklarer professor i økonomi på CBS, Svend Erik Hougaard Jensen:

- Det, som jeg synes må være en opgave - som jeg i hvert fald gerne påtager mig - det er at advare mod at tro, at der bare vil være offentlige midler nok til at sikre en ældretilværelse med en høj offentlig pension. Altså at tage det forgivet, det vil jeg anse for at være meget risikabelt, siger han.

For fremtidens politikere kan jo ikke nødvendigvis love Carina samme pensionsniveau som i dag:

-Og så er det jo et af de steder, man kan ty til, for at få økonomien til at hænge sammen, ja det er at skære i folks pensioner, siger Svend Erik Hougaard Jensen.

Da dagen lakker mod enden på Lokalcenter Rosengård i Odense er Carina blevet en lidt klogere på, hvad det vil sige at være folkepensionist i dag.

- Det er svært at forestille sig, det er alligevel mange år ud i fremtiden. Men jeg er da kommet lidt mere ind i hovedet på en 80-årig, siger hun.

Og selvom Ældresagens beregninger viser, at hun altså sagtens kan klare sig for en folkepension, så flytter hun ud af ældreboligen og hjem til sit 29-årige liv med en ny beslutning i bagagen. Hun vil nu begynde at spare op til pension..

- Man skal klare sig selv, så langt hen ad vejen, som man kan. Selvfølgelig, hvis der er nogen, der ikke har midlerne til det, så er det rigtig fint, at vi kan gå ind og hjælpe dem. Men jeg synes, at når jeg godt kan spare mine egne penge op, så burde jeg også gøre det.

Se Carinas dag i ældreboligen - og hvad hun får ud af at spare op - i Penge, DR1 kl. 21:55