Carlsbergs topchef bryder tavsheden om Putins overtagelse: 'Vi er chokerede'

Der er stor usikkerhed, om Carlsberg kan få solgt sin russiske forretning, konstaterer selskabet i regnskab.

Carlsbergs topchef er chokeret over udviklingen i Rusland. (Foto: © SANG TAN, Associated Press)

Lige nu er Carlsbergs russiske forretning ude af selskabets egne hænder, og Putin har midlertidigt sat sin nære ven Taimuraz Bolloev i spidsen for bryggeriet.

Den nyhed ramte landets avisforsider i juli, men indtil nu har Carlsbergs topchef, Cees 't Hart, været tavs i sagen.

Men i Carlsbergs regnskab for første halvdel af 2023 udtaler topchefen sig før første gang om situationen i Rusland, hvor bryggeriet lige nu forsøger at afhænde sin forretning, og hvor det i juni kom frem, at der står en ukendt køber klar.

- I juni var vi glade for at offentliggøre salget af vores russiske forretning. Men kort efter blev vi chokeret over, at et præsidentielt dekret midlertidigt har overdraget styringen af forretningen til en statslig russisk myndighed, udtaler Cees 't Hart i regnskabet.

Carlsberg mistede kontrollen over sin russiske forretning i midten af juli, hvilket sprang som lidt af en bombe hos bryggeriet.

- Ændringen i ledelsen er foretaget uden Carlsbergs Groups viden eller godkendelse, lød det i en børsmeddelelse 19. juli.

Selskabets pressechef, Tanja Frederiksen, uddybede nyheden over for DR Nyheder.

- Det er en meget uventet udmelding fra de russiske myndigheder, der betyder, at vi siden søndag fuldstændig har mistet kontrollen over Baltika (navnet på Carlsbergs russiske forretning, red).

Carlsberg har dog ikke givet op i bestræbelserne på at få penge med ud af Rusland, forsikrer Cees 't Hart.

- Vi holder øje med situationen og de juridiske konsekvenser af dette meget overraskende skridt, og vi vil forsøge at beskytte vores aktier og værdien af vores forretning, siger topchefen.

Håber stadig at få solgt selskabet

Før krigen i Ukraine vurderede Carlsberg selv, at dens russiske forretning var cirka 20 milliarder kroner værd.

Men den værdi raslede ned hurtigere end bomberne faldt i Ukraine. Ved årets udgang vurderede Carlsberg selv, at værdien af selskabet var 7,5 milliarder kroner værd, og i dagens halvårsregnskab har de skåret yderligere knap to milliarder kroner af den vurdering.

Med andre ord betyder det, at Carlsberg ikke har afskrevet at få penge med ud af landet.

Der står nemlig en køber klar, og salgspapirerne blev underskrevet helt tilbage i juni.

Hele salgsprocessen er oven på den russiske stats midlertidige overtagelse ikke overraskende behæftet med en stor usikkerhed, fremgår det af regnskabet.

- Det er usikkert hvilke direkte og indirekte effekter tabet af kontrol vil have på det betingede salg, der blev annonceret 23. juni, skriver Carlsberg.

- Den uklare situation betyder, at den finansielle betydning af tabet af forretningen er genstand for signifikant usikkerhed og derfor ikke kan blive estimeret pålideligt, lyder det videre.

Putin: Vi tager ikke noget fra nogen

Det var ikke kun i Baltika Breweries (Carlsberg i Rusland), at Vladimir Putin indsatte en ny ledelse og tog dermed kontrollen midlertidigt over selskabet. Altså en nationalisering af bryggeriet.

Det samme gjorde han i Danone, der er bedst kendt for at lave yoghurt til børn.

To uger efter det præsidentielle dekret udtalte den russiske præsident sig for første gang om beslutningen.

- Sagerne med "Baltic" og "Danone Russia" var specielle. Vi tager ikke noget fra nogen, sagde præsidenten.

Ifølge den russiske leder skyldtes overtagelsen af Carlsberg i stedet det faktum, at ledelsen i bryggeriet "forsøgte at lægge pres på russiske borgere og deres ansatte, ved at skræmme dem med mulige fyringer, hvis de udviste en vis borgerlig holdning".

Den påstand har Carlsberg pure afvist.

- Vi kan på det kraftigste afvise, at vi skulle have presset ansatte i Baltika til at have eller udtrykke et bestemt syn på krigen. Vi har tværtimod gjort os store anstrengelser for ikke at få vores ansatte i politiske problemer, sagde pressechef Tanja Frederiksen til Berlingske.

Solidt milliardoverskud

Der er dog ikke kun dårlige nyheder for Carlsberg i øjeblikket. For prisstigninger på drikkevarer er med til at give et overskud på knap 4,2 milliarder kroner i årets første seks måneder.

På trods af kvalerne i Rusland har koncernen omsat for næsten 38 milliarder kroner, hvilket er to milliarder mere end de første seks måneder sidste år.

- Vi er meget stolte af de resultater, vi som team har opnået, også i de turbulente tider de sidste par år, siger Cees t'Hart i forbindelse med regnskabet.

Carlsberg ønsker ikke at stille op til interview om hverken regnskabet eller situationen i Rusland.