Casper Schrøder: Butikkernes svære tid er ikke forbi

Landets butikker går mod lysere tider, men langt fra alle er ude af det økonomiske corona-mørke endnu.

Arkivfoto. Hvis anbefalingerne om genåbning af detailhandlen bliver politisk vedtaget, kan hver femte butiksansatte se frem til at møde på arbejde igen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En stor del af butikkerne landet over vil kunne åbne de kommende uger. Sådan lyste det glade budskab fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på skærmen i TV Avisen mandag aften.

Budskabet kommer efter en ekspertgruppe har afleveret deres indstillinger til en genåbning af landet. Nu skal politikerne så forhandle ud fra indstillingerne og træffe beslutning om en endelig plan.

Det lysende budskab er en glædelig nyhed i en mørk tid for mange butiksejere.

Pengekassen er gabende tom efter måneders tvangslukning uden kunder inden for butiksdøren. Konkurserne nærmer sig med hastigt klaprende skridt gennem de lokale handelsgader. En genåbning vil redde mange fra at måtte dreje nøglen om endegyldigt.

Mange har opsparring, der er klar til at blive brugt

Butikkerne skal formentlig gøre klar til et større rykind af kunder.

De seneste måneder har vist, at danskerne trods coronakrise har stor lyst til at bruge penge, hvis det altså er muligt.

Nationalbanken konkluderede for nylig i en analyse, at det er konkrete restriktioner og ikke generel usikkerhed, der lige nu styrer privatforbruget herhjemme under pandemien.

Kombineret med store opsparinger hos mange og en snarlig udbetaling af flere indefrosne feriepenge, så tyder meget på, at kunderne er klar til at gå i butikker og sætte gang i omsætningen.

Størstedelen får ikke lov at genåbne

Men det står også klart, at den svære tid for butikkerne og de omkring 135.000 beskæftigede, der har butikkerne som deres levebrød, ikke er ovre endnu. For det er langt fra alle, der står til at få lov til at åbne.

Mange butikker er ikke umiddelbart omfattet af det glade budskab, der gled over skærmen fra ministeren.

Butikker i indkøbscentre og butikker over 5.000 kvadratmeter er slet ikke med i indstillingerne om genåbning kontra smitterisiko, og det kan blive svært for politikerne at træffe håndfaste beslutninger uden noget grundlag fra sundhedsmyndighederne.

I det lys vil nogle i erhvervslivet nok mene, at sundhedsministerens snarere skulle have sagt, at en mindre del af de danske butikker kan åbne.

Arkivfoto. Det er langt fra alle butiksansatte, der kan se frem til at komme på arbejde igen, hvis de nuværende anbefalinger til en genåbning bliver politisk vedtaget. Faktisk omfatter anbefalingerne blot hver femte butiksansatte. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

For selvom vores mentale billede af en butik for manges vedkommende nok er den lille forretning i byens gågade, så foregår størstedelen af den økonomiske aktivitet i den danske detailhandel i netop indkøbscentre og store butikker.

Det er her de mange ansatte er, det er her det store salg er. Det er det store møbelhus, bilforhandleren, byggemarkedet. I Erhvervsministeriets egne midlertidige skøn beskæftiger butikkerne, der står til en åbning kun en femtedel af de ansatte i tvangslukkede butikker.

De hårdest pressede prioriteres

Med den varslede genåbning er det de mest pressede butikker, der kan få lov til at åbne. For det er netop de lidt mindre, lokalt forankrede og selvstændige butikker, der har været ramt hårdest af krisen.

Den lille tøjbutik har haft svært ved at etablere gode hjemmesider med onlinebutikker og har generelt mindre at stå imod med økonomisk end de større butikker. Det er her konkursernes truende skridt høres højest.

Omvendt har mange af de store butikker, der altså står til en fortsat lukning, været dygtige til at dreje deres forretning i en digital retning – og mange oplever lige frem stor travlhed, selvom dørene er lukket for kunder.

Men mange butikker vil blive fanget i et livstruende greb i en fortsat lukning – også mindre butikker.

Arkivfoto. Små, selvstændige butikker i landets storcentre ser ud til at være blandt de største tabere i den anbefalede genåbning af detail-branchen. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

En lille helsebutik i et storcenter er nøjagtig lige så presset, som hvis den solgte sine glas med vitaminpiller og pakker med kosttilskud i en lokal handelsgade. Men her – i centeret – skal døren altså fortsat være lukket for kunder, som det ser ud med udgangspunkt i indstillingerne.

Erhvervsorganisationerne argumenterer indædt for en langt større genåbning ud fra logikken, at smitterisikoen må være mindre, hvis man spreder kunderne ud i mange butikker.

Men uden eksperternes velsignelse kan det blive at svært argument at lande på forhandlingsbordet. Som det står nu, så vil eksperterne nu begynde beregningerne af yderligere åbning – men resultaterne må vi formentlig vente på.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter