Casper Schrøder: Erhvervslivet vil glæde sig over tre ting i genåbningsaftalen - men går ind i sommeren med en skarp sten i skoen

Der er god grund til glæde i erhvervslivet - men den er ikke ubetinget, siger DR's økonomikorrespondent.

Fra på fredag kan du blive siddende lidt længere, når du går på bar eller restaurant. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Der bliver trukket på smilebåndet på tværs af dansk politik og erhvervsliv over den nye genåbningsaftale, der blev indgået i nat.

Og det er positivt, at vi kommer tættere på normale tilstande. Men det er vigtigt at huske på, at der altså stadigvæk er et stykke vej, før vi er tilbage til den frihed, vi havde før coronakrisen.

Erhvervslivet hungrer blandt andet stadigvæk efter at kunne vinke farvel til coronapasset, som flere har anklaget for at lægge en dæmper på omsætningen.

DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder giver dig her et overblik over, hvilke punkter i genåbningsplanen, der er positive for det danske erhvervsliv og hvad der er knap så godt.

Lad os starte med det gode.

Længere åbningstider

Fra 11. juni må serveringssteder holde åbent til midnat. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Fra allerede nu på fredag får restauranter og værtshuse forlænget deres åbningstider, så de kan holde åbent til midnat.

Og det vil gøre en verden til forskel for serveringsstederne.

- For mange vil det gøre den forskel, at det ikke bare lige løber rundt, men at man faktisk kan tjene penge, fordi ydertimerne er så vigtige for omsætningen, siger Casper Schrøder.

Især restauranter i de store byer, der gerne vil have udskiftning i gæsterne omkring bordene i løbet af en aften, gør de forlængede åbningstider en forskel.

- Nogle spisesteders forretningsmodel er bygget på, at få plads til flere hold gæster hen over en aften – det bliver nu muligt igen, siger han.

Mundbindet forsvinder

Den 14. juni udfases kravet om at bære mundbind eller viser helt, undtagen for stående passagerer i den kollektive transport. Mundbind og visir udfases helt den 1. september 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Genåbningsplanen betyder også et farvel til mundbindet i stort set alle sammenhænge fra mandag den 14. juni.

Kun når man står op i offentlig transport skal man stadigvæk have mundbindet op af lommen.

- Når mundbindet bliver taget af, så kan vi alle slappe lidt mere af. Og når skuldrene kommer lidt længere ned, så er der også kortere vej til at få hænderne ned i lommen efter pengepungen og bruge nogle flere penge. Den nye optimisme vil øge det generelle forbrug, siger Casper Schrøder.

Det er ikke så lige til at vurdere, præcist hvad lempelsen af mundbindskravet vil betyde i præcise tal for det danske erhvervsliv. Men det får en betydning.

- Man kan ikke sætte kroner og ører på, hvad et farvel til mundbindet betyder for erhvervslivet. Men det vil hjælpe dem.

Datoer at styre efter

Genåbningsplanen har givet både forbrugere og erhvervsliv konkrete datoer at styre efter. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

En anden positiv effekt af genåbningsplanen er faktisk planen i sig selv.

- Mange erhvervsdrivende har famlet sig frem i en coronatåge uden datoer at styre efter. Den tåge letter med den politiske aftale, der indeholder mange vigtige datoer for, hvornår restriktioner fjernes.

De danske erhvervsdrivende har i lang tid efterspurgt en plan for, hvornår de kan regne med, at vi kommer tættere på normalen.

- De datoer har de efterlyst meget længe. Det giver nye muligheder for at planlægge forretningen, få styr på et budget, lægge en vagtplan. Og i takt med tågen letter kan mange nu også se et lys i horisonten for en mere normal tid, siger Casper Schrøder.

Også natklubber, der har været lukket under hele coronaepidemien, må kunne begynde at se lyset for enden af tunnelen, når de får lov at åbne med fremvisning af coronapas fra 1. september.

Coronpasset bliver

Man skal stadigvæk have coronapasset op af lommen til de fleste aktiviteter. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Men nu kommer vi så også til det mindre gode.

Coronapasset, som længe har været en torn i øjet inden for service- og oplevelsesfag, kommer nemlig til at blive hængende lidt endnu.

- Erhvervslivets største ønske var at få pillet coronapasset ud af restriktionerne, men det må de vente på. Dermed går erhvervslivet ind i sommeren med en skarp sten i skoen. Især restauranter, forlystelsesparker og lignende oplever, at det giver bøvl at skulle tjekke kundernes pas, og at det får mange til at blive væk, siger Casper Schrøder.

Udfasningen begynder fra på mandag, hvor man slipper for coronapas til biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter og folkeoplysning.

Men det skal vises frem på museer og i forlystelsesparker indtil 1. august, på serveringssteder indtil 1. september og på natklubber indtil 1. oktober.

- Hvis bare én person i en større gruppe mangler gyldigt coronapas, så kan det holde hele gruppen væk. Og passet kræver en vis planlægning og forhindrer helt spontane besøg på restaurant, hvis man skal sidde inde.

Skidt: Turisterne er væk

Det er stadigvæk besværligt for turister at komme til Danmark, og branchen er presset. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Danske virksomheder skal forberede sig på en sommer stort set uden udenlandske turister.

- Selvom danskerne holder ferie hjemme i stor stil, så kan de ikke gøre det op for de manglende gæster fra udlandet, slet ikke i hovedstadsområdet. Indrejsereglerne er stadig ikke fastlagt, og coronapasset vil i praksis kunne gøre det ret besværligt at være udenlandsk gæst i Danmark hen over sommeren, siger Casper Schrøder.

Skidt: Tavshed om hjælpepakker

Der står ikke meget om hjælpepakker i den nye genåbningsaftale. (Foto: Kristian Djurhuus © Ritzau Scanpix)

Leder man efter information om hjælpepakker i aftalen, er der ikke meget at komme efter.

- En del restriktioner fortsætter sommeren over. Men fra 1. juli er det slut med lønkompensation og de nuværende hjælpepakker. Der er stadig muligheder for hjælp, men vilkårene er strammere end før – og mange brancher mener ikke, at der er nok.

Der står i aftalen, at hårdt trængte virksomheder kan få hjælp i overensstemmelse med aftalen om sommerpakken, som blev indgået i starten af juni.

Den omfatter, at virksomheder, der fortsat oplever "en markant omsætningsnedgang som følge af aktivitetsdæmpende restriktioner og/eller gradvist tilbagevendende aktivitet" kan få kompensation for faste omkostninger og tab af omsætning for selvstændige i en tilpasset ordning frem til 30. september.

Du kan læse genåbningsaftalen her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk