CBS dropper fremtidige samarbejder med Danske Bank efter hvidvask-skandale

Copenhagen Business School mener ikke, bankkoncernen er et forbillede for de studerende.

Sammen med en række andre topledere fra det danske erhvervsliv deltog Danske Banks nu fratrådte topchef Thomas F. Borgen i fejringen af CBS' 100 års jubilæum for et år siden. Nu dropper uddannelsesinstitutionen umiddelbart alle fremtidige samarbejder med banken. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Alt fremtidigt samarbejde mellem Copenhagen Business School, CBS, og Danske Bank bliver nu indstillet, indtil banken har genvundet uddannelsesinstitutionens tillid.

Det oplyser CBS i en pressemeddelelse, som DR Nyheder har modtaget.

- Vi har derfor besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken, udtaler rektor Per Holten-Andersen.

I meddelelsen bliver det understreget, at der er tale om fremtidige og ikke nuværende samarbejder mellem uddannelsesinstitutionen og Danmarks største bank.

I øjeblikket har CBS en kontraktlig forpligtelse til at fortsætte samarbejderne.

Blandt andet er er tale om en række forskningsprojekter med en finansiering på samlet 23,5 millioner kroner, hvoraf de 10 millioner kroner kommer fra Danske Bank eller Danske Banks Fond.

Aflysningen af det fremtidige samarbejde sker på baggrund af sagen om mulig hvidvask for milliarder af kroner gennem Danske Banks filial af Estland i årene 2007 til 2015.

- Det er en meget alvorlig sag om hvidvask af enorme summer og ledelsessvigt i den forbindelse, som er kommet frem i lyset, lyder det fra CBS-rektor Per Holten-Andersen.

Danske Bank dybt engageret i CBS

Udover rollen som partner ved flere forskningsprojekter, er Danske Bank desuden bank for uddannelsesinstitutionen.

Bankens bestyrelsesformand Ole Andersen er endvidere adjungeret professor CBS - en ulønnet titel uden undervisnings- eller forskningsforpligtelse.

CBS oplyser, at beslutningen om at stoppe de fremtidige samarbejder er truffet på baggrund af konkrete forespørgsler på, hvordan den stiller sig i forhold til samarbejdet med banken.

Forespørgslerne er kommet i kølvandet på bankens egen interne undersøgelse af hvidvasksagen, der har dokumenteret store ledelsessvigt i banken.

- Der er ingen tvivl om, at Danske Banks topledelse har svigtet sit ledelsesansvar, sine medarbejdere og det danske samfund. Det er også åbenlyst, at topledelsens ageren ikke er et forbillede for vores studerende, lyder det fra rektor Per Holten-Andersen.

I en kommentar sendt til DR Nyheder giver Danske Bank udtryk for, at man her er ked af, at hvidvasksagen nu også får konsekvenser for det mangeårige samarbejde med CBS.

- Vi er naturligvis klar til at tage en dialog med CBS’ ledelse om sagen og de ændringer, der allerede er gennemført for at sikre, at noget sådan ikke kan ske igen. Vi tager skarpt afstand fra hvidvask og økonomisk kriminalitet, og sagen afspejler ikke den bank, vi ønsker at være.

Thomas Borgen havde gæsterolle på CBS

Danske Bank har været med til at finansiere en række forskningsprojekter på CBS.

Der er tale om projekter med titler som 'Nordic Finance and the Good Society', 'Compliance and Risk Management'.

Derudover finansierer Danske Bank en erhvervsPhD med titlen 'Making Sense of Organisational Changes'.

Af CBS' hjemmeside fremgår det desuden, at banken har bidraget løbende til undervisningen på forskellige studier med både cases og gæsteundervisere.

Derudover har Danske Banks fratrådte topchef Thomas F. Borgen i studieåret 2017-2018 haft en tilknytning til CBS som udvalgt gæst fra erhvervslivet - 'Executive in Residence'.

I den forbindelse fremgår det, at banken i 2017 deltog i arrangementerne CBS Roundtable og Impact Summit.

CBS skriver desuden på hjemmesiden, at Danske Bank er en af de tre største aftagere af kandidater fra uddannelsesinstitutionen.