Centralbank vil begynde at købe værdipapirer op

Den Europæiske bank vil også starte et stort opkøbsprogram af værdipapirer for at sætte gang i væksten.

Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank, siger, at banken vil sætte gang i væksten ved at opkøbe flere former for obligationer. (Foto: Frank Rumpemhorst © Scanpix)

Den Europæiske Centralbank har ud over at sænke udlånsrenten for at sparke gang i økonomien i den europæiske økonomi, også besluttet at starte et stort opkøbsprogram, der skal understøtte den europæiske økonomi og sætte gang i væksten.

Det oplyser chefen for ECB, Mario Draghi i forbindelse med et pressemøde.

Tidligere valgte ECB at sænke både ind- og udlånsrenten for at gøre det mere attraktivt for de europæiske banker at låne penge og mindre attraktivt at have penge stående.

Vil købe obligationer

Ifølge Mario Draghi vil ECB til november blandt andet begynde at købe såkaldte ABS'er, der er obligationer udstedt med sikkerhed i løbende betalinger på eksempelvis lån. Derudover vil centralbanken også opkøbe realkreditobligationer.

Centralbanken sænker den toneangivende udlånsrenten til 0,05 procent fra 0,15 procent. Samtidig har centralbanken valgt at sænke indlånsrenten til negative 0,2 procent fra negative 0,1 procent.

Rentesænkningen og de nye tiltag fra ECB skal være med til at sætte gang i opsvinget i eurozonen, som ikke længere er så stærkt, som man tidligere formodede.

ECB sænker forventninger

Den Europæiske Centralbank har valgt at sænke sine forventninger til den økonomiske vækst i 2014 og 2015. Centralbanken venter i år en vækst på 0,9 procent, hvilket er 0,1 procentpoint lavere end tidligere.

Næste år skruer banken også en anelse ned. I 2015 venter centralbanken en økonomisk vækst på 1,6 procent mod tidligere 1,7 procent.

Desuden venter centralbanken en inflation på 0,6 procent i år og 1,1 procent næste år. Dermed vil inflationen i en rum tid være langt fra centralbankens målsætningen, der hedder en inflation på omkring to procent.

/ritzau/