Cepos: Afskaf supplerende dagpenge

Med manglen på arbejdskraft i private virksomheder burde det ikke være muligt at arbejde på deltid og modtage supplerende dagpenge. Det mener den liberale tænketank Cepos.

Det skal ikke være muligt at modtage supplerende dagpenge for at arbejde på deltid, når der i forvejen er mangel på ledige hænder, mener Cepos. (Foto: DR © DR)

Folk bør ikke længere have mulighed for at supplere deltidslønnen med dagpenge op til de 37 timer - og slet ikke i en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft.

QuickVote: Supplerende dagpenge

Sådan lyder det fra den liberale tænketank CEPOS, som har regnet på, hvor mange penge, samfundet ville spare, hvis de 30.000 mennesker, der fast modtager supplerende dagpenge, i stedet arbejdede på fuld tid.

- Forslaget skal ses på baggrund af, at vi i dag har mangel på arbejdskraft. Og i den forbindelse skal staten ikke yde statsstøtte til, at man kan arbejde på nedsat arbejdstid. Det er en statsstøtte, der skal fjernes, så der er et incitament til at tage nogle af de mange fuldtidsstillinger, der er i dag i private virksomheder, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

1,7 milliarder kroner i statskassen

Mads Lundby Hansen har regnet sig frem til, at hvis de 30.000 personer, der modtager supplerende dagpenge for fast deltidsarbejde, i stedet fik et fuldtidsjob, så ville det svare til beskæftigelse af knap 8000 personer.

- Gevinsten vil være, at manglen på arbejdskraft vil blive reduceret, fordi der er flere, der vil arbejde på fuld tid, og dermed øges beskæftigelsen. Det er jo sådan i dag, at danske virksomheder takker nej til ordrer, fordi de ikke kan besætte fuldtidsstillinger, og det her forslag vil bidrage til at afhjælpe det problem. Så samlet set vil der være en forbedring af de offentlige finanser på 1,7 milliarder kroner, vurderer han.

Cepos vil helst have fjernet muligheden for at få supplerende dagpenge helt for folk med fast nedsat arbejdstid. Men han erkender, at det kan være administrativt dyrt at finde ud af og kontrollere, hvorvidt hver enkelt modtager af supplerende dagpenge er på fast nedsat tid eller ej.

I stedet foreslår Cepos derfor, at retten til supplerende dagpenge nedsættes fra 52 uger til 15 uger for en 70 ugers periode.

LO: Forslag duer ikke

I LO er man enig i, at personer på nedsat arbejdstid burde arbejde fuldtids i stedet for at få supplerende dagpenge. LO mener dog ikke, at Cepos forslag duer.

- Det enkleste vil være at tilbyde fuldtidsjob til dem, der arbejder på nedsat tid og modtager dagpenge. Det er måden at gøre det på. Hvis de pågældende ikke tager imod fuldtidsjobbet, mister de retten til supplerende dagpenge, siger LO-sekretær Hans Børsting.

Facebook
Twitter