Det er langt fra kun stillingen på måltavlen, der betyder noget, når Champions League-finalen mellem de to tyske hold Bayern München og Borussia Dortmund bliver fløjtet af lørdag aften.
Også stillingen på bundlinjen af regnskabet er afgørende både for de to klubber og for sponsorer, Tv-selskaber, værtsbyen London, og alle andre, der har en interesse i det, der siden 2009 har været verdens største årligt tilbagevendende sportsbegivenhed.
I 2009 overhalede Champions League-finalen i fodbold nemlig finalen i amerikansk fodbold, den såkaldte Super Bowl, og blev verdens største tilbagevendende sportsbegivenhed kun overgået af VM-finalen i fodbold.
Største sportsbegivenhed
Sidste år havde Champions League-finalen 167 millioner seere sammenlignet med Super Bowls 108 millioner i februar i år.
- Det er den største begivenhed inden for sport, og det er kun VM-finalen og Super Bowl, der kommer op på det niveau. Det betyder, at der er ekstremt mange penge involveret for alle, der har noget med finalen at gøre, fortæller Jesper Jørgensen, der er sportsøkonom hos revisionsfirmaet Deloitte.
Tager man klubberne først, så regner hver af de to klubber med at indkassere mere end 500 millioner kroner på deres medvirken i turneringen.
Ind til nu har de to hold alene i præmiepenge hentet 186 millioner kroner på turneringen, mens vinderen af finalen får 78 millioner kroner og taberen får 48 millioner kroner ekstra.
Økonomi bundet op på deltagelse
Oven i det kommer penge for TV-rettigheder og penge fra salget af ekstra sponsorater og andre indtægter, forklarer Jesper Jørgensen.
- Der er ingen tvivl om, at det selv for de store fodboldklubber er rigtig mange penge på spil, og i en klub som Bayern München er økonomien bundet op på, at klubben deltager i Champions League, og det er rigtig dyrt, hvis det ikke skulle ske et år.
Lidt anderledes forholder det sig for den anden finaledeltager Borussia Dortmund.
- Det er en mindre klub, og de er ikke med hvert år, så for dem er det et kæmpe boost til økonomien. Samtidig giver det endnu flere muligheder, når de skal sælge og købe spillere. De spillere de skal sælge, vil være steget meget på grund af finalepladsen, siger Jesper Jørgensen.
Kæmpe sponsorater
Udover klubberne har også tv-selskaberne, arrangøren UEFA og ikke mindst sponsorerne store summer på spil, når de 22 spillere løber ind på det engelske nationalstadion Wembley på lørdag.
Og især sponsorerne har bidraget til den øgede kommercialisering af turneringen, der langt fra var på samme niveau, da UEFA skiftede navnet fra Den Europæiske Turnering for Mesterhold til Champions League i 1993.
Det fortæller Keld Strudahl, der har været sponsorchef gennem næsten 20 år i Carlsberg og i dag driver sit egen konsulentfirma, hvor han rådgiver om sponsorater.
- Carlsberg sponserede faktisk den første Champions League sæson i 1993. Dengang kostede det 1,5 millioner euro i dag koster det 60 millioner euro, så der er virkelig sket meget. I dag er det måske det mest prestigefyldte sponsorat, man kan have, siger sponsoreksperten.
Adskiller sig fra slutrunder
Keld Strudahl har været med til at forhandle en række store fodboldsponsorater på plads for det danske bryggeri.
Dermed har han indgående kendskab til, hvad globale virksomheder som Carlsberg, McDonald's, MasterCard og Sony, der alle har sponseret Champions League, får ud af de mange penge, de lægger i kassen.
- Det særlige ved Champions League er, at turneringen varer over mange måneder, så man har god tid ti at bygge et stærkt brand op i fodboldfansenes bevidsthed. Det er vigtigt, for når der er tale om så store summer, er det ekstremt vigtigt at få noget langtidsholdbart for de penge, siger Keld Strudahl.
Færre almindelige sponsorer
De stigende summer i turneringen og dermed priser for sponsorater vil dog betyde, at vi fremover vil se færre virksomheder inden for forbrugsvarer og flere industrikonglomerater som sponsorer for turneringen. Førstnævnte kan nemlig ikke kan forsvare, at bruge så mange penge på én begivenhed, spår Keld Strudahl.
Han er dog overbevist om, at man hos Carlsberg er en smule ærgerlige over, at Heineken sidder på turneringen i øjeblikket.
- Det er der ingen tvivl om, at man er. Carlsberg har vurderet, at det er for mange penge, og det kan man altid diskutere, for de bruger stort se lige så mange penge på andre fodboldsponsorater, Men jeg tror, gerne de ville have haft den turnering, som det ser ud i dag, siger Keld Strudal.
Finalen i Champions League mellem Bayern München og Borussia Dortmund spilles lørdag aften klokken 20:45 og vises på 3+.