Ifølge en rundspørge, analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, er det blevet mere normalt i de seneste tre finanskriseår, at kollegerne eller chefen kontakter os i fritiden.
Flere end hver tredje mener, det i højere grad bliver forventet på jobbet, at de kan kontaktes, når som helst.
- Vi har nye arbejdsmønstre i alle typer fag. Vi skal arbejde i teams, og vi skal hengive os mere til arbejdet, også i fritiden, siger Helge Søndergaard Hvid, arbejdsmiljøforsker fra Roskilde Universitet til avisen.dk.
Han kalder det for “det grænseløse arbejde”, når arbejdet også er til stede hjemme i stuen.
"Ikke sjovt"
Fagforeningerne bekræfter tendensen og bemærker, at der også kan være en skyggeside ved altid at ‘være på':
- Det forventes af de ansatte, at de skal kunne kontaktes døgnet rundt. For det meste bliver det indført i fleksibilitetens hellige navn. Men det er ikke alle, som synes det er lige sjovt, siger Dorte Gotthjælp Nielsen, chefkonsulent i Djøf.
Kravet om, at man konstant ‘er på', opleves meget forskelligt fra person til person, siger chefkonsulenten. Nogle elsker det, mens det er gift for andre, fordi de ikke kan slå arbejdsrollen fra.
At være på arbejde i fritiden startede blandt de højtuddannede, siger arbejdsmiljøforsker Helge Søndergaard Hvid, men nu er det blevet mere udbredt andre steder. Blandt andet i byggebranchen, siger han.
Det bekræfter Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i brancheforeningen Dansk Byggeri:
- Både håndværkere og konstruktører, bruger i høj grad deres mobiler til at tale om arbejdet i fritiden, siger hun.