Chefer i Nets kan tjene syv milliarder kroner: Løkke afviser loft over bonusser

Ifølge Børsen kan et aktieprogram give chefer i Nets gevinster på flere milliarder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke begrænse virksomheders muligheder for at lave bonusprogrammer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De fleste kender Nets for Dankortet, NemID og eksorbitante bonusser. Og nu vil firmaet ifølge avisen Børsen endnu en gang belønne det øverste cheflag med en vild aktiebonusordning.

Op til syv milliarder kroner kan cheferne tage med hjem de næste fire år, hvis det går rigtig godt for firmaet.

Men den slags er ikke noget, politikerne skal sætte en stopper for, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det lyder ret vildt, men jeg kan bare appellere til dansk erhvervsliv om at vise noget mådehold og samfundssind, siger Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med dagens præsentation af Venstres erhvervsudspil.

Mens Socialdemokratiet foreslår, at der sættes loft over, hvor meget bonusprogrammer kan udgøre i forhold til den almindelige chefløn, har statsministeren ikke tænkt sig at lave regler på området.

- Jeg tror, man er nødt til at se i øjnene, at vi er en del af et internationalt erhvervsmiljø. Der er international konkurrence, og dér skal man passe meget på, at man ikke får lavet danske særregler, der i virkeligheden virker imod det, der lyder intuitivt rigtigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

'Aldeles politisk tonedøve'

Ifølge Børsens kortlægning er omkring 60 chefer i Nets med i aktieprogrammet. Deres gevinster afhænger af, hvor godt firmaet klarer sig de næste fire år.

Hvis det går rigtig godt, kan topchef Bo Nilsson alene gå hjem med et sted mellem 1 og 1,9 milliarder kroner.

Nets vil ikke stille op til interview om sagen, men i en pressemeddelelse afviser firmaet, at Børsens beregninger skulle være korrekte. Nets bekræfter dog, at der er er lavet et aktieprogram for ledende medarbejdere.

- Som led i at sikre sammenfaldende interesser om Nets’ langsigtede udvikling, har ejerkredsen besluttet at tilbyde en gruppe af udvalgte ledere og specialister muligheden for at medinvestere i Nets, siger bestyrelsesformand Stefan Götz i pressemeddelelsen.

Det har fået Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, til at kræve lovgivning, der begrænser bonusser i den størrelsesorden.

– Det tyder på, at der må være nogen enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve. For det her afkræver selvfølgelig en reaktion fra hele det politiske Danmark, siger Henrik Sass Larsen.

Løkke: Vi har ikke problemer med ulighed

Lars Løkke Rasmussen er dog ikke klar til at regulere. Han er til gengæld ked af, at milliardbonusser i et enkelt firma kan give et billede af, at der er stor ulighed.

- Det er ærgerligt, for det kalder nemme, venstreorienterede synspunkter frem på et falsk grundlag. For der er ikke noget ulighedsproblem blandt dem, der går på arbejde i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Der er et billede, også i den politiske debat, af at vi har et ulighedsproblem i Danmark, og det har vi ikke. Hvis vi ser på udviklingen de seneste ti år, er der ingen øget ulighed blandt mennesker, som går på arbejde i det her samfund.