Nationalbanken har torsdag endnu en gang hævet renten - denne gang med 0,35 procentpoint, så renten lander på 2,1 procent.
Det sker som på reaktion på, at Den Europæiske Centralbank, ECB, tidligere på dagen annoncerede, at den hæver renten med 0,5 procentpoint til 2,5 procent.
I Danmark har vi fastkurspolitik, hvor kursen på kronen følger euroen. Derfor var det heller ikke nogen overraskelse, at Nationalbanken i dag fulgte trop, siger Søren Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank.
Men det var dog en lille overraskelse, at Nationalbanken valgte at hæve sin rente mindre end ECB.
Det sker sandsynligvis, fordi den danske krone i øjeblikket står lidt for stærkt i forhold til euroen, vurderer han.
- Derfor vil man gerne gøre det lidt mindre fordelagtigt at have placeret penge i kroner, for at dæmpe efterspørgslen på kroner en lille smule.
Rentestigninger kan føre til recession
Grunden til at ECB og Nationalbanken har hævet renten fem gange det seneste år, er et ønske om at bremse økonomien og få bugt med inflationen i Europa.
Renten er kort sagt prisen for at låne penge. Når renten stiger, bliver det dyrere at have lån, mens det bliver mere attraktivt at spare penge op.
Og da man endnu ikke har fået inflationen i Europa helt under kontrol, hæver man endnu en gang renten, forklarer Søren Kristensen.
Udfordringen er bare, at man endnu ikke har set den fulde effekt af de tidligere rentestigninger.
- Man fortsætter med at hæve renten for at være på den sikre side, og derfor kan man godt ende med at sætte økonomien i recession, fordi man har hævet renten lidt for meget, siger han.
Recession er en periode med økonomisk tilbagegang.
- Det er ret risikabelt. Men omvendt er det mere risikabelt at lade være, for så risikerer man, at inflationen tager til i styrke igen, og bider sig fast i økonomien. Og det ville være værre, end at man får hævet renten lidt for meget.
Normalt tager det omkring et år, før man kan se effekten af en rentestigning i økonomien, siger Søren Kristensen.
ECB undervurderede inflationen
Søren Kristensen siger, at ECB "i den perfekte verden" burde have slået hurtigere til og hævet renten, lige så snart inflationen begyndte at stige for at tage den i opløbet.
- I stedet undervurderede man fuldstændig, hvor kraftig inflationen ville blive, og blev fanget på det forkerte ben, siger han.
- Derfor kan man ikke rigtig tillade sig at tage hensyn til, at det ser lidt sløjt ud for økonomien. Man er nødt til bare at blive ved med at hæve renten i Europa og derfor også i Danmark.
I den situation man står i nu, er det så det rigtige at hæve renten igen?
- Ja, det er det. I den perfekte verden havde man gjort det tidligere, så man ikke behøvede at gøre det så meget. Men der hvor vi står nu, er man nødt til at gøre, som de gør.
- Jeg mener, det er det rigtige at gøre at hæve renten endnu en gang, simpelthen fordi vi skal have knækket inflationen.
Søren Kristensen vurderer ikke, at dagens rentestigning får den store indvirkning på danskernes privatøkonomi, hvor renten allerede er steget meget.
- Dagens rentestigning var allerede ventet hos investorerne, og derfor kommer man ikke til at se store rentestigninger herhjemme, siger han.