Chefredaktør føler sig misbrugt i Falck-sag: Er vred og forarget over pr-rådgiver

'Dybt uetisk' at konsulent løj om tilknytning til fagblad i jagt på smuds om ambulancerival.

Det er svært at drage nogle egentlige konsekvenser for en medarbejder, der ikke har været her i otte år, men jeg kan konstatere, at han ikke kommer til at arbejde for fagbladet, så længe jeg er her, siger Thomas Hundsbæk, chefredaktør for Fagbladet 3F (© DR Nyheder)

- Vi føler os misbrugt. Jeg er virkelig både dybt forarget og vred over det.

Sådan siger chefredaktøren på Fagbladet 3F, Thomas Hundsbæk, til historien om, at en kommunikationskonsulent har udnyttet sit tidligere ansættelsesforhold på fagbladet til at grave smuds frem om ambulancefirmaet Bios.

Presse- og kommunikationskonsulent Palle Smed fortalte ikke et hollandsk medie, at han i virkeligheden arbejdede for rivalen Falck, der i 2014-2015 var interesseret i at skubbe Bios af det danske marked.

I stedet for påstod han, at han var allieret med det danske fagblad. Men det afviser Thomas Hundsbæk blankt.

Er politianmeldt for strategi

Hollandske Bios havde i 2014 vundet et stort udbud om ambulancekørsel i Region Syddanmark for næsen af Falck, og den danske virksomhed igangsatte ifølge Konkurencerådet en kampagne for at skade Bios gennem betalt spin, negativ pressedækning og en social medie-kampagne.

En strategi der i mandags betød, at Falck blev politianmeldt af Konkurrencerådet for at bryde konkurrencereglerne.

Tirsdag afviste Palle Smed, der tidligere har været redaktør på Fagbladet 3F, at han havde nogen skjult rolle i sagen, men i går erkendte han dobbeltspillet over for DR Nyheder.

- Jeg har handlet uetisk, og det er stærkt beklageligt, udtalte han til DR Nyheder.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg aldrig har leveret baggrundsinformation til noget dansk medie uden, at jeg har fortalt hvem, jeg har arbejdet for, og at der har ligget en klar præmis for samarbejdet, skriver Palle Smed videre i sit svar til DR Nyheder.

Presse- og kommunikationskonsulent Palle Smed fortalte ikke et hollandsk medie, at hans egentlige arbejdsgiver var Falck, da han ledte efter information om Falcks rival, det hollandske ambulancefirma Bios. 'Den her sag giver naturligvis anledning til selvransagelse. Jeg burde da have fortalt den hollandske researcher om min opdragsgiver', siger han.

Chefredaktør Thomas Hundsbæk mener, at Palle Smed har misbrugt Fagbladet 3F's journalistiske troværdighed.

- Det er dybt uetisk og strider mod alt, at man ikke spiller med åbne kort. Journalistik handler om at få sandheden frem. Det er mildt sagt ikke det ærinde, han har været ude i, siger han.

Han har dog svært ved at se, hvordan det kan få nogen konsekvenser for Palle Smed, da han ikke har arbejdet på fagbladet i otte år.

I dag arbejder Palle Smed ikke længere for Falck, men er direktør i Faglige Seniorer.

Det lavede Palle Smed for Falck

  • Palle Smeds opgave blev at støbe kugler til at skyde på fundamentet under Bios.

  • Ifølge Konkurrencestyrelsens redegørelse indhentede Smed blandt andet informationer om økonomien i Bios og gav dem videre til medier.

  • Palle Smed tog også kontakt til hollandske journalister, og det fremgår af hans korrespondance med Falck, at formålet var at finde skidt på Bios moderselskab.

Sagen kort

  • Journalist Eric Smit fra det hollandske gravermedie 'Follow The Money' fortalte i går, hvordan han føler sig ført bag lyset af den danske kommunikationskonsulent Palle Smed i sagen om Falcks angreb på sin ambulancekonkurrent Bios fra Holland.

  • Palle Smed var i 2014 kommunikationskonsulent og arbejdede for Falck. Men han har tidligere været redaktør for Fagbladet 3F, og det var ifølge journalist Eric Smit i den rolle, han præsenterede sig for at høre nærmere om Bios, som netop havde vundet udbuddet for ambulancekørsel i Syddanmark.

  • Han hævdede, at der var en tale om en journalistisk researchopgave til et fagblad.

  • Palle Smed hyrede mediet for at finde kompromitterende oplysninger om Bios.

  • Falck er blevet politianmeldt af Konkurrencerådet for at bruge skjulte kanaler til at tilsværte Bios blandt andet ved at forsøge at grave kompromiterende detaljer frem om den hollandske konkurrent.

Facebook
Twitter