Chefstrateg om aktienedtur: Det minder om et krak

Det danske C20 CAP-indeks sluttede i går i et minus på 5,43 procent. Det er det største endagsfald i fem år, og nedturen fortsætter i dag.

Danske aktier tager historisk stort fald. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Et fuldkomment panikudsalg og en ren markedsnedsmeltning.

Sådan beskriver en analytiker den aktienedtur, som de seneste dage har ramt børser over hele verden.

- Det minder mere om et decideret krak end en korrektion, fordi der bliver solgt fra over en bred kam, og det er i meget, meget voldsom grad - på trods af, at der er tale om virksomheder, som i mange tilfælde tjener rigtig mange penge, siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie.

Men hvor det før især var råvare- og oliesektoren, der blev udfordret på de globale finansmarkeder, så er det nu banksektoren, der rammes med 120 kilometer i timen, siger Henrik Drusebjerg. Det skyldes en frygt for en forestående recession - altså en nedgang i den økonomiske vækst.

Pandora og FL Smidth falder mest

Sammenlignet med europæiske og amerikanske aktier er de danske aktier nogle af dem, der er faldet mest de seneste dage.

Helt konkret er det smykkevirksomheden Pandora samt cement- og mineselskabet FL Smidth, der falder mest. Eneste selskab på vej op er vindmølle-virksomheden Vestas. som her til morgen leverede et flot regnskab.

- Sidste år var et ekstraordinært godt år for det danske aktiemarked med stigninger på omkring 30 procent, noget man langt fra kunne opleve i mange andre lande, og derfor tror jeg også, at danske aktier reagerer ekstraordinært negativt i år, fordi de simpelthen steg mere sidste år, siger Henrik Drusebjerg.