Chefstrateg om kinesisk aktiekollaps: Det er heftigt det her

For anden gang i denne uge er handlen med kinesiske aktier suspenderet på grund af voldsomme kursfald

En kinesisk investor følger nøje med i kursudviklingen. Resten af dagen kan han slappe af, for handlen er suspenderet. (Foto: CHINA DAILY © Scanpix)

Det skete i mandags. Nu er det sket igen. De kinesiske aktiekurser er styrtdykket med en sådan fart, at handlen på de kinesiske børser er suspenderet resten af dagen.

Da handlen på landets største børs i Shanghai blev suspenderet lige før klokken 10 lokal tid, var kurserne faldet med 7,3 procent.

Siden har den negative stemning spredt sig til resten af Asien og Europa, og de danske aktier er også faldet i værdi fra morgenstunden.

Strateg: Det er heftigt

Den voldsomme uro på det kinesiske aktiemarked er ikke hverdagskost.

- Det er heftigt, det her. Aktiemarkederne i Kina nåede kun at være åbne i omkring en time, før de blev lukket igen, siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA, til DR Nyheder.

Men faktisk er det ikke de kinesiske aktieselskaber, der er skyld i kursfaldene, forklarer han.

Aktieuroen er derimod et symptom på en stor usikkerhed om den kinesiske økonomi, som er i gang med en omstilling fra årtier med kommunistisk planøkonomi.

Kinesisk valuta svækket markant

På det seneste har der været skuffende nøgletal fra Kina, og samtidig er den kinesiske valuta svækket markant over for dollaren. Faktisk har den ikke været svagere i omkring fem år.

- Verden har været vant til en kinesisk valuta, der har været låst fast til dollaren. Det er den ikke mere, og det skaber nervøsitet, at den er svækket så markant, siger Henrik Henriksen.

En kinesisk krise

Kina er verdens næststørste økonomi, og derfor smitter kursfaldene også af på resten af verden, herunder Danmark. Men slet ikke i samme grad, som hvis tilsvarende kursfald havde ramt det amerikanske aktiemarked, forklarer Henrik Henriksen.

- Vi skal være agtpågivende og vi skal holde godt øje med hvad der sker. Men det er en kinesisk krise, siger PFA's chefstrateg Henrik Henriksen til DR Nyheder.

Han forudser, at der er mere kinesisk aktieuro i vente i de kommende uger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk