Chokregning til metro-naboer: Skal betale 900 millioner

I en af hovedstadens nye bydele kommer private og virksomheder til at betale en stor del af Metro-anlæggene.

Nordhavns borgere skal fra 2020 til lommerne fordi, de skal medfinansiere metrobyggeriet i området. Det skriver Børsen. (Foto: © Philip Heyde- DR)

Indbyggere og virksomheder i Københavns nye bydel Nordhavn kommer til at betale en stor del af omkostningerne til de kommende metrostationer i området.

Fra og med 2020 skal både borgere og erhvervsdrivende hvert år betale en såkaldt metroskat, hvis de bor inden for 600 meters afstand af en af metroanlæggene, skriver Børsen.

Metrobyggeriet dækkes af ekstraskat

Og der er tale om betragtelige beløb. En virksomhed, der har besluttet at flytte til Nordhavn, vil således hvert år få en merudgift på 120.000 kroner.

Regningen udskrives af udviklingsselskabet By og Havn, der er med til at finansiere metroanlæggene. Samlet vil By og Havn ifølge Børsen inddrive 900 millioner kroner over en periode på 60 år fra virksomheder og borgere i Nordhavn.

Dermed får selskabet ifølge Børsen dækket hele sit bidrag til metrobyggeriet i bydelen.

Huslejen stiger

By og Havns administrerende direktør, tidligere overborgmester i København Jens Kramer Mikkelsen, har ikke ønsket at svare på spørgsmål fra avisen.

I første omgang lander girokortene fra By og Havn hos de store ejendomsinvestorer. Hos ATP Ejendomme er man forundret over skatten, og direktør Michael Nielsen har tænkt sig at sende regningen videre.

- Vi har fortalt lejerne, at deres leje stiger i 2020. Både vi som udlejere og lejerne må jo afgøre, om det er til at leve med. Vi er ikke stødt på det her før. Man har gjort det ud fra en betragtning om, at ejendommene stiger i værdi, når der kommer metro, siger han til Børsen.

/ritzau/