Christian Bitz og grossist skal betale 6,4 millioner kroner til keramiker for at have stjålet design

Årelang fejde ender i millionerstatning til krænket keramiker.

Christian Bitz har været gennem mere end seks års juridisk tovtrækkeri. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix Denmark)

Christian Bitz og grossistfirmaet F&H skal grave dybt i lommerne for at finde over 6,4 millioner kroner i en spektakulær erstatningssag om kopiering af keramiske produkter.

Sådan lyder dommen i Sø- og Handelsretten, hvor keramikeren Kasper Heie Würtz havde stævnet sundhedsguruen og et grossistfirma for 40 millioner kroner.

Både Sø- og Handelsretten og Østre Landsret har tidligere afgjort, at fire keramiske 'Bitz'-produkter havde krænket keramikerens ophavsret.

F&H og Christian Bitz havde nemlig bevidst 'tilstræbt at efterligne Würtz’ værker', lød det i dommen i landsretten. Derfor var det alene en erstatningssum, der skulle udmåles.

Kasper Heie Würtz var også blevet stævnet i sagen for udtalelser, der har skadet Christian Bitz' forretning.

Han er dog blevet pure frifundet.

- Retten finder, at det ikke er godtgjort, at de ytringer, Würtz har fremsat om sagen, herunder i DR Kontant, har været egnet til at krænke F&H, Christian Bitz’ eller Bitz A/S’ ære set i lyset af sagen i øvrigt, skriver retten.

Desuden skal F&H og Christian Bitz betale hans sagsomkostninger. Beløbene skal falde inden 14 dage, lyder det i dommen.

Det endelig punktum er dog endnu ikke sat, da også den del kan ankes til landsretten. Det har begge parter fire uger til.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra begge parter.

Hele disputsen begynder tilbage i oktober 2016, hvor Heie Würtz stævner Christian Bitz og F&H, efter at sidstnævnte har sat et stel på markedet cirka et halvt år forinden.

Kasper Würtz har sidenhen fortalt til DR’s forbrugerprogram Kontant, at han følte, at Christian Bitz og F&H snyltede på hans og faderens livsværk.

- Jeg er sgu ikke sur over, at han har gang i en millionforretning. Jeg er sur over, at han har stjålet vores håndværk. Jeg under ham da alt mulig succes med alt, hvad der ikke er vores håndværk, sagde han i oktober 2021.

Her ses Kasper Würtz kop til venstre og Christian Bitz kopi til højre. (Foto: © Kristian Jakobsen, DR / Foto: © Kristian Jakobsen, DR)

Besøgte Würtz i 2015

Et år inden sagen endte som en juridisk disputs ved de danske domstole er stemningen ellers god, da Christian Bitz besøger Kasper Würtz på hans værksted i Horsens

Kontant kunne dog fortælle, at Bitz dagen efter besøget i februar 2015 kører til til Viborg til et møde med en af Skandinaviens største grossistvirksomheder F&H.

Selskabet er en af Danmarks største leverandører til landets isenkræmmere og omsatte i 2021 for et godt stykke over én milliard kroner,

Fem måneder senere ser Kasper Würtz pludselig det, han tror er en af hans tallerkner på et Instagram-opslag fra den kendte ernæringsekspert.

- Han skriver nyt stel på vej, og der ser jeg en af mine tallerkener, men da jeg kigger efter, kan jeg godt se, at det ikke er min tallerken, der er på billedet, sagde han til Kontant i september 2021.

Kasper Würtz kunne dengang konstatere, at Bitz har et helt stel på vej, og på YouTube kan han og alle andre se Bitz vise rundt på den fabrik i Kina, hvor stellet er sat i produktion.

Da Kontant satte fokus på kopisagen er der allerede faldet dom i både Sø- og Handelsretten og Østre Landsret.

Alligevel mente Christian Bitz ikke, at han havde gjort noget galt.

- Vores stel bunder i en keramiktradition, der har flere hundrede år på bagen, og jeg forstår på ingen måde, hvordan retten er nået til dette resultat. Vores stel er originalt udviklet, skrev Christian Bitz, hvor han afviste at stille op til interview.