Collstrop-ejere: Giftsag er beklagelig

Danske Bank og ATP kalder Collstrop-sagen "dybt beklagelig", men afviser ansvar for oprydningen af forureningen.

I kor kalder Danske Bank og ATP sagen om Collstrops forurening "dybt beklagelig". Men selvom Danske Bank og ATP var ejere af firmaet bag Danmarkshistoriens måske største miljøskandale, afviser de begge at have et ansvar.

"De omtalte forureningssager er dybt beklagelige, men vi vil gerne understrege, at Danske Bank ikke har været involveret i de ledelsesmæssige beslutninger, der er truffet i Collstrup og Incentive." Sådan skriver Danske Bank i en mail til DR-magasinet 21 Søndag.

Million-overskud til ejere

Her til aften afslører 21 Søndag, at ATP og Danske Bank stod bag kapitalfonden Incentive, som ejede Collstrop. Og mens Incentive hev millioner af kroner ud af Collstrop, fik ATP og Danske Bank udbetalt overskud - selv om advarsler om erstatningskrav fra hele landet lå på Collstrops skrivebord.

Ejere afviser bidrag

- Det er selvfølgelig en dybt beklagelig sag, men vi har ikke mulighed for at bidrage til oprydningen, siger aktiechef i ATP, Claus Wiinblad, som ikke mener, ATP som investor i Collstrop har et juridisk ansvar.

Det er Danske Bank enig i:

"Vi må derfor afvise at have et medansvar for de omtalte forureningssager. Incentive var ejet af en række banker, finans- og industrikoncerner."

I dag vil det koste staten op imod en milliard kroner at rydde op i Collstrops forurening.