Computervirus tager virksomheders data som gidsel

En særlig type spam mail finder i stigende grad vej til mange danske virksomheder. Den kræver løsesum for dine data.

Her ses et billede af en ransomware, hvor der opkræves løsesum. (Foto: screendump)

Advarsel.

Vi har krypteret dine data. Den eneste måde, hvorpå du kan få dine data tilbage på, er ved at betale. Ellers vil dine data blive slettet.

Sådan er ordlyden i den type spam mail, som har fundet vej til flere virksomheder i Danmark.

Ransomware kaldes den, og den tager dine data - mails, familiebilleder, dokumenter og excel-ark - som gidsler. Herefter kræver de it-kriminelle en løsesum.

- Det er ondsindet kriminel aktivitet, og flere bølger af det rammer Danmark. Det er ikke som sådan et nyt fænomen, men det er nyt, at så mange bliver ramt af det, siger Thomas Lund Sørensen, som er chef for Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste.

En afpresningskampagne

I øjeblikket advarer it-eksperter mod en mail fra ”Post Nord”, som fortæller, at der er forsøgt afleveret en pakke på din adresse, men at den nu er sendt til nærmeste posthus.

Klikker man for at se, hvilket posthus, den er afleveret til, bliver man bedt om at downloade en fil, som nogle fejlagtigt tror er en formular. Åbner man den, bliver computeren hacket og filerne låst.

Men Post Nord-mailen er langt fra den eneste ransomware, der har ramt danske virksomheder.

- De kriminelle har fundet ud af, at det er en relativ effektiv måde at presse penge ud af folk på. Ikke fordi der er ret mange, der reagerer på det, men fordi de sender til så godt som alle, der har en email-adresse. Dermed er der stor chance for, at nogle få rent faktisk kommer til at trykke på linket. Det er en afpresningskampagne, siger Thomas Lund Sørensen.

Smækket ude af sin computer

Det er først og fremmest små virksomheder uden it-sikkerhedsbeskyttelse, der rammes, vurderer Thomas Lund Sørensen.

Både Dansk Erhverv og revisionsfirmaet Price Waterhouse Coopers har således været i kontakt med en lang række virksomheder, som fortæller, at de har været udsat for ransomware.

Dansk Erhverv har endda selv været ramt, fortæller Janus Sandsgaard, som er fagchef for it og digitalisering hos Dansk Erhverv.

- Det var helt klassisk. En medarbejder trykkede på et link, og så begyndte en lille orm at spise af dokumenterne. Det er ligesom en influenzabølge, der raser, og det er noget, vi skal være meget opmærksomme på. Heldigvis havde vi en alarm, siger han.

Det kan nemlig have store konsekvenser for de virksomheder, der bliver ramt.

- Potentielt bliver man jo smækket ude af alle sine dokumenter, og det betyder, at en organisation kan gå helt i stå. Det koster en masse tid, og tid er penge, siger Janus Sandsgaard.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1048649321852258