Coop går under grænseværdierne: Vil kun tillade halvt så meget pesticid i frugt og grønt

Supermarkedsgiganten vil på længere sigt helt være fri for pesticidrester i fødevarer.

Der bliver fremover tilladt færre rester af pesticider i Coops butikker. For eksempel her i grøntafdelingen i SuperBrugsen i Smørum. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Landmænd, der dyrker kartofler eller æbler, skal måske til at bruge færre sprøjtemidler, hvis de vil levere frugt og grønt til Coops supermarkeder.

For på længere sigt at gøre op med pesticidrester i fødevarer, har Coop besluttet, at frugt og grønt fremover maksimalt må indeholde halvdelen af de mængder pesticider, de officielle grænseværdier tillader.

- Det er et vigtigt skridt at tage. Både vi og vores kunder ønsker, at varerne er så rene som muligt uden uønskede stoffer, og det viser sig, at det er blevet muligt, fordi landbrug og gartnerier er blevet dygtigere og bruger mildere midler, siger Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop.

Han understreger dog samtidig, at de officielle grænseværdier er så lave, at forbrugerne ikke skal bekymre sig om sundheden.

Konkret vil det foregå sådan, at Coop løbende tester frugt og grønt for pesticidrester. Hvis de nye grænser overskrides, falder hammeren.

- Hvis en leverandør ikke kan eller vil overholde kravene, så bliver vi selvfølgelig nødt til at lede efter en anden leverandør, siger Thomas Roland.

Der bliver ofte fundet pesticider

Det er især udenlandsk frugt og grønt og konventionelt dyrkede afgrøder, myndighederne finder pesticidrester i, viser en rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Men som regel bliver der fundet pesticider i så små mængder, at det ikke vurderes som sundhedsskadeligt. Blot tre procent af de 2.000 stikprøver, der blev taget i 2017, overskred grænseværdierne.

- Hvis man overholder grænseværdierne, så er der ikke et sundhedsmæssigt problem. Så vi konkluderer, at danske varer som udgangspunkt ikke er sundhedsskadelige – bortset fra de enkelte prøver, hvor vi finder varer, som overskrider grænseværdierne, siger seniorrådgiver Annette Petersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Dermed er der ifølge Annette Petersen ikke nogen sundhedsfaglig grund til at halvere grænseværdierne, som Coop har tænkt sig at gøre. Men der er heller ikke noget galt i at være ekstra forsigtig.

- Pesticider er jo giftstoffer, så ud fra en betragtning om, at vi skal have så lidt som muligt, er det fornuftigt at sætte grænseværdien ned. Men ud fra en toksikologisk vurdering af stofferne, er der ingen grund til at gøre det, siger hun.

Stoler ikke på de officielle grænser

Det er dog ikke alle, der stoler på, at de officielle grænseværdier i Danmark og EU er en garanti for sikre fødevarer.

Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at grænseværdierne i EU er lavet på et forkert grundlag.

- Man tester for eksempel ikke, om stofferne kan skade hjernens udvikling, hormonsystemet eller immunsystemet, og det betyder, at grænseværdierne ikke kan beskytte mod de effekter, som vi er mest bekymrede over, siger han.

Derfor hilser professoren Coops initiativ velkommen.

- Fordelen er, at forbrugerne kan have tiltro til, at der i hvert fald ikke er så meget pesticid i, som det ellers er tilladt, siger Philippe Grandjean.

Coop driver kæderne SuperBrugsen, Kvickly, Dagli’Brugen, Fakta og Irma.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter