Coronakrise udskyder åbning af gigant-hotel i København

'Villa Copenhagen' skulle være åbnet i dag. Men den flamboyante hotelkonge Petter Stordalen må udskyde på grund af corona.

I dag skulle Petter Stordalen have slået dørene op til det nye luksushotel Villa Copenhagen. Nu er åbningen foreløbig udskudt til 14. maj. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Jo hurtigere man kører, desto større er skaderne, når man ramler ind i en mur.

Det må være den foreløbige konklusion for det nordiske hotelimperium Nordic Choice Hotels, der driver over 200 hoteller og ejes af den 57-årige norske milliardær Petter Stordalen.

Pludselig har coronakrisen hugget bremsen i for en årlig omsætning på over 10 milliarder norske kroner. 7.500 medarbejdere ud af 17.000 er sendt hjem, og de fleste af hotellerne er sat på vågeblus.

Også i København er der skruet ned for dampen, hvor de to hoteller Clarion Hotel ved Københavns Lufthavn og Skt. Petri Hotel i Indre By er de eneste af kædens hoteller, som holder åbent.

- Vi startede 2020 stærkt, men da smitteværnsrestriktionerne blev indført, forsvandt al trafikken natten over. Vi står nu med tomme ordrebøger og alt for mange ansatte, som enten er sendt hjem eller sagt op, siger Torgeir Silseth, der er administrerende direktør for Nordic Choice Hotels.

'Go big or go home'

Petter Stordalen er kendt for sine store armbevægelser, og da han i oktober sidste år overtog landets største rejsebureau, Spies, lå sammenligningen med den danske rejsekonge Simon Spies ligefor.

Petter Stordalen i den gamle postteminal på Tietgensgade ved Hovedbanegården og Tivoli i København i 2016. Hans hotelforretning har pumpet over 1,5 milliarder kroner ind i det ambitiøse hotel-projekt. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Men selv om Petter Stordalen er lykkedes med meget, så har han foreløbig haft begrænset succes med at etablere sig i Danmark.

Efter milliardtab trak han sig i 2011 ud af sine danske hotelinvesteringer.

Men i 2016 gjorde han comeback, da han iført en dannebrogs-habit fremlagde sine planer for et flagskibshotel på postgrunden ved Hovedbanegården i København.

– 'Go big or go home', det var vores tanke med København. Så fandt vi dette, og det opfylder det, lød det fra den norske hotelinvestor.

– Dette skal blive det nye Nyhavn. Her kan sidde flere tusinde mennesker og tage en øl i et kvarter med hotel, boliger og kontorer. Og det kommer vi til.

Siden er der pumpet over 1,5 milliarder kroner i luksushotellet, der bærer navnet Villa Copenhagen og rummer knap 400 værelser.

Skulle være åbnet i dag

Villa Copenhagen skulle have slået dørene op i dag, den 1. april.

Men så kom coronaepidemien, og foreløbig er åbningen af det femstjernede hotel udskudt til maj.

- Vi havde glædet os til at åbne Villa Copenhagen, men på grund af restriktionerne er vi forsinkede.

- Da konceptet er designet til at være et mødested, hvor københavnerne kan spise morgenmad, frokost eller middag sammen, giver det mest mening, at det bliver udsat, til samfundet er mere normaliseret igen. Vi håber at kunne invitere til åbningen af dette vidunderlige hotel den 14. maj, siger Torgeir Silseth.

Sådan lød det fra Petter Stordalen i 2016, da Nordic Choices planer for et nyt hotel i Hovedstaden blev afsløret.

Lavere tempo på byggeplads

En anden af Stordalens investeringer i hovedstaden er hotelkomplekset ved Københavns Lufthavn, hvor Nordic Choice Hotels i øjeblikket er ved at opføre et nyt hotel og en enorm konferencesal på 2.500 kvadratmeter.

Når byggeriet står færdigt, kan Nordic Choice Hotels tilbyde omkring 1.000 værelser fordelt på to hoteller ved Kastrup Lufthavn.

- Byggeprocessen går videre, men i et formindsket tempo. Det gør, at vi nu sigter mod åbning 15. september i år. Det er klart, at når vi skal åbne så stort et kongrescenter, så er vi også spændt på, hvor lang tid det tager, før man kan arrangere så store konferencer og møder igen, siger Torgeir Silseth.

Også inden for forlagsbranchen skal 2020 være et stort dansk år for Petter Stordalen.

Den danske del af hans forlag Strawberry Publishing startede op ved indgangen af 2020 op i Danmark, og Petter Stordalens selvhjælpsbog 'Endelig mandag', skulle efter planen være landet i handlen i maj.

Bogiudgivelsen er dog foreløbig udskudt på grund af corona-krisen.

- Indtil videre følger vi overordnet vores masterplan, vi tilpasser vores strategi løbende, så det kan lade sig gøre, og så ser vi efter påske, hvordan verden ser ud, og hvad der skal justeres på. Vi kan hurtigt skifte retning, skriver Birgitte Franch, der er forlægger og direktør hos Strawberry Forlag, til DR.

Dansk model bruges som forbillede

Ifølge Stordalen står hans branche'kanten af afgrunden'.

Men den danske hjælpepakke, hvor staten går ind og betaler en del af de faste udgifter, kan blive redningsplanken for hotelkæden, som i øjeblikket arbejder hårdt på at overbevise andre nordiske lande om at indføre en lignende ordning.

Petter Stordalen har også investeret tungt i rejsebranchen. I oktober sidste år overtog han det danske rejseselskab Spies og det norske rejseselskab Ving foruden et flyselskab. Også her står indtjeningen stille. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

- Vi er meget taknemmelige for, at Danmarks regering tidligt så, at reguleringerne ville have store konsekvenser for erhvervslivet og job, og vi har peget på Danmark i vores arbejde med regeringer i Norge, Sverige og Finland for at belyse, hvordan krisen påvirker turistindustrien, siger Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

- Vi tror, at danskere, nordmænd, svenskere og finner længes efter at mødes igen fysisk, og vi håber, at de hårde foranstaltninger, vi har truffet i de nordiske lande, giver os mulighed for at begynde at besøge hinanden igen til sommer. Der er en række fantastiske destinationer at opleve her i de nordiske lande, siger Torgeir Silseth.

Petter Stordalen

  • Petter Stordalen, 57 år, er norsk hotelejer, ejendomsudvikler og investor.

  • Han blev kåret til Norges bedste jordbærsælger som 12-årig af en norsk lokalavis.

  • Det er de samme principper for salg og forretning, som han har bygget sin forretning Strawberry Group op omkring. Strawberry Group ejer hans hotelkæder og øvrige investeringer.

  • Som 24-årig blev Petter Stordalen direktør for et af Norges største indkøbscentre i Trondheim. Han åbnede sit første hotel som 34-årig.

  • I dag ejer han Nordic Choice Hotels med over 200 hoteller og 17.000 ansatte, hvoraf størstedelen er placeret i Sverige og Norge.

  • Stordalen købte i efteråret Danmarks største rejsebureau Spies, da det britiske rejseselskab Thomas Cook gik konkurs. Han fik også rejseselskaber Ving og flyselskabet Sunclass med i købet.

  • Ifølge Forbes er Petter Stordalen god for knap 10 milliarder kroner.