Coronakrisen giver dansk økonomi et dyk på 5,3 procent

Dansk økonomi skrumper med mere end 100 milliarder kroner grundet coronakrisen.

Coronakrisen vil sætte spor i økonomien mange år fremadrettet, siger finansminister Nicolai Wammen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

På bare få måneder har den verdensomspændende coronapandemi sendt dansk økonomi i frit fald.

Den pressede økonomiske situation vil betyde, at arbejdsløsheden kommer til at stige, og boligpriserne vil falde.

Det viser Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet laver hvert halve år.

- Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det er en alvorlig situation, vi står i, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Allerede i april fremlagde Finansministeriet tre økonomiske scenarier for den danske økonomi - et positivt, et middel og et negativt.

Med den nedgang på 5,3 procent ligger dansk økonomi et sted mellem middel og det mest negative scenarie.

Det vil blandt andet betyde, at arbejdsløsheden vil stige - især blandt danskere, der arbejder med handel eller i hotel- og restaurationsbranchen.

- Det bliver et maraton, hvor der ikke er ét værktøj, der kan løse alle problemer, men hvor vi hele tiden må komme med initiativer, der skal holde hånden under danske arbejdspladser, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Coronakrisen kræver lån på trecifret milliardbeløb

Allerede i går meldte finansministeren ud, at der samlet skal findes finansiering for 300 milliarder kroner - 207 milliarder kroner mere end ventet i december sidste år.

Behovet for den ekstra finansiering på 200 milliarder kroner skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien.

Men det skader altså ikke mulighederne for at bruge endnu flere penge på den borgernære velfærd i de kommende år, siger Nicolai Wammen.

- Vi har stadig et råderum, som gør, at når der kommer flere børn og ældre, og det gør der heldigvis, kan vi lade pengene følge med.

Det ser altså mildest talt ikke godt ud, når man tager de nationaløkonomiske briller på, så ser det knap så skidt ud med de privatøkonomiske briller.

For på trods af en forventning om, at danskerne i år kommer til at forbruge 3 procent mindre end normalt, så regner man med, at vi allerede næste år har indhentet en del af det tabte.

Og det stigende forbrug er godt nyt, siger finansminister Nikolai Wammen (S) ved fremlæggelsen af Økonomisk Redegørelse.

- Det er tid til et se på nye redskaber. Vi skal i gang med at udfase hjælpepakker og sætte ind med målrettet økonomisk genopretning.

I morgen fremlægger en række økonomiske eksperter en plan for, hvordan de økonomiske hjælpepakker økonomisk bedst udfases.

Hvad kan man få for 207 milliarder kroner?

  • 207 milliarder kroner er - også på nationalregnskabet - et meget stort beløb. Større end de samlede udgifter til sundhedssektoren på knap 190 milliarder kroner om året.

  • For 207 milliarder kroner kan man også få cirka fem års folkeskole i Danmark. Eller finansiere det samlede bloktilskud til kommunerne i et år.

  • For 207 milliarder kroner kan man desuden betale fire Femern-tunneller.