Coronakrisen gør boliglån dyrere

For kun få uger siden lå et 30-årigt realkreditlån til en rente på 0,5 procent. Nu åbner man lånet til 1,5 procent i rente.

Lånet til drømmeboligen er den seneste uge blevet dyrere. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

En ting er sikkert og vist: Intet er, som det plejer, mens coronaudbruddet hærger. Heller ikke på de finansielle markeder, hvor frygten for virusset skaber stor usikkerhed.

Og mens aktiemarkederne har sat negative rekorder flere steder i verden, så sker der også ting og sager på rentemarkederne og dermed også for danskernes muligheder for at låne penge til boligen.

Inden for den seneste uge er det blevet omkring 500 kroner dyrere om måneden at låne en million kroner i et fastforrentet lån.

For kun få uger siden lå et 30-årigt realkreditlån til en rente på 0,5 procent. Nu åbner man lånet til 1,5 procent i rente.

De lange boligrenter er nu de højeste, de har været i ti måneder.

Usikkerhed giver højere priser

Coronakrisen sætter selv de mest garvede investorer under pres - der er ingen, der har stået i en lignende situation før. Det gør mange investorer usikre og medfører, at de fleste helst vil sælge ud af deres værdipapirer i stedet for at købe flere.

- Når investorerne gerne vil af med deres værdipapirer, og vi stadigvæk udsteder en del realkreditobligationer, fordi der er blevet handlet mange boliger, så bliver prisen på realkreditobligationerne trykket ned, og renten stiger, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Ingen ved, hvor lang tid udbruddet af coronavirus og nedlukningen af Danmark vil vare, og det skaber bekymring hos investorerne, lyder det i en kommentar fra Sydbank.

- Covid-19 spreder sig fortsat, og investorerne er voldsomt bekymrede. Derfor kan vi hurtigt ende i en situation, hvor renterne stiger endnu mere, skriver Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen.

Er man en af dem, som skal ud og låne penge til en ny bolig, kan der være grund til at ærgre sig over, at man ikke slog til i forrige uge.

Men man skal huske på, at det stadig er billigt at kunne låne penge til 1,5 procent i fast rente, fastslår Lise Nytoft Bergmann.

- At man kan låne penge 30 år ud i fremtiden til en fast rente til 1,5 procent er jo ikke i sig selv en høj rente. Vi skal ikke mere end et år tilbage i tiden, før vi syntes, at 1,5 procent i fast rente var en uhørt lav rente, siger hun.

Sørg for at kurssikre dit lån

I både Sydbank og Nordea Kredit er rådet det samme: Sørg for at kurssikre dit lån for at undgå store stigninger i din restgæld.

- Så har man en sikkerhed for kursen, og man ved, at der ikke kommer til at ske noget med ens egen ydelse, uanset hvad der kommer til at ske på rentemarkederne, siger Lise Nytoft Bergmann.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter