Coronaudbrud hos Danish Crowns datterselskab: Vi har et moralsk ansvar

Flere tyske slagterier er ramt af udbredt coronasmitte.

Flere tyske slagterier er blevet centrum for udbredning af coronasmitte i Tyskland. (Foto: LEON KUEGELER © Scanpix)

En række tyske slagterier er over de seneste uger blevet forvandlet til hotspots for coronasmitte.

Udbruddet har sat gang i en voldsom debat om de forhold slagteriarbejderne lever og arbejder under.

For en stor del af arbejdet på slagterierne udføres af dårligt betalte østarbejdere - især fra Rumænien - som fragtes i store grupper til Tyskland. Her bliver de indkvarteret i huse og lejligheder, hvor mange mænd bor sammen på meget lidt plads.

Et af de slagterier, der er udsat for kritikken i Tyskland, er Westcrown i Niedersachsen, som den danske slagterigigant Danish Crown ejer halvdelen af.

Det moralske ansvar

Her er 146 medarbejdere blevet testet positive for Covid-19, og derfor er slagteriet midlertidigt lukket ned.

- Hvis man ser på det juridiske, har vi intet ansvar. Men moralsk har vi, siger Jens Hansen, der er pressechef i Danish Crown.

Men selvom virksomheden mener, de påtager sig det moralske ansvar, har man alligevel i en lang årrække benyttet sig af samme metode i datterselskabet, som man har i størstedelen af den tyske slagteribranche: at bruge billigt betalte vikarer fra Østeuropa.

- Vi kunne have taget andre valg. Men det havde resulteret i tab af arbejdspladser her i Danmark og dårligere indtægt for de danske landmænd, siger Jens Hansen.

For det tyske slagteri modtager tonsvis af søer, der skal udbenes, inden de sendes ud til køledisken i supermarkedet. Og den ydelse er for dyr at udføre på dansk jord, hvis man samtidigt skal være konkurrencedygtig.

Derfor hilsen Danish Crown en ny regulering af den tyske slagteriindustri velkommen, så man på tværs af Europa kan arbejde på mere lige vilkår.

Ny lovgivning skal forbedre forhold

Den nye regulering betyder, at slagterierne fra næste år kun må bruge medarbejdere, som virksomhederne selv har ansat. Med den nye lovgivning håber den tyske regering, at det sætter en stopper for vikarer og kontraktansatte fra tvivlsomme underleverandører.

- Det er et skridt, man skulle have taget for længe siden, siger Danish Crowns pressechef, Jens Hansen.

Lovgivningen mangler dog stadig at blive godkendt af det tyske parlament. Men indtil de nye regler træder i kraft, håber man hos Danish Crown, at der snart kan startes op i det tyske datterselskab igen, da de risikerer en ophobning af søer hos deres danske slagteri i Skærbæk.

I starten af april var et nyt hold rumænske sæsonarbejdere på vej mod Tyskland fra lufthavnen i Cluj. (Foto: INQUAM PHOTOS © Scanpix)

- Westcrown udbener normalt søer slagtet i både Tyskland, Danmark, Spanien og Polen. Når så stor en del af den samlede kapacitet i Europa forsvinder fra den ene dag til den anden, så opstår der hurtigt et enormt pres på hele systemet, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Der er kunder i den anden ende, der ikke får deres varer. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigst muligt får Westcrown i gang igen.

Det er endnu uklart, hvornår produktionen hos Westcrown kan genoptages, og danske svin igen kan sendes til udbening syd for grænsen.