Coronavirus giver nye klø til danske aktier

For anden dag i træk giver virusfrygt fald til danske aktier.

Aktiemarkeder verden over har været hårdt plaget af frygt for spredning af coronavirus. (Foto: rungroj yongrit © Scanpix)

Meldinger om, at coronavirus i weekenden spredte sig til flere dele af verden, udløste mandag det største dagsfald i det ledende aktieindeks, C25's, historie.

De største danske aktier skrumpede således hele 3,8 procent i værdi.

Forventningen tirsdag var, at aktiemarkedet ville rette sig og give et lysegrønt aktielandskab.

Men tirsdag eftermiddag ser nedturen ud til at fortsætte med røde tal over næsten hele linjen og et samlet minus på omkring 1,3 procent.

Spredningen af coronavirus ramler ind midt i Milanos modeuge, hvor gæster må skjule makeuppen bag skæmmende mundbind. (Foto: Matteo Bazzi © Scanpix)

- Coronavirusset skaber meget nervøsitet, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau.

- Fra at vi gik og talte om, at det ville få en kortvarig indvirkning på økonomien, så er der opstået frygt for, at det er noget, der kan stikke dybt og ramme økonomien også længere ind i 2020, fortsætter han.

Mærsk i bølgegang

Det er især transportaktier som Mærsk, DSV og SAS, der er ramt af bekymrede investorer, som frygter, at spredningen af coronavirusset med navnet SARS-CoV-2 rammer verdenshandlen - og rejselysten.

Mærsk erkendte allerede i sidste uge, at selskabets regnskab for første kvartal i år vil blive tynget af udbruddet af coronavirusset, som i første omgang betød, at kinesiske myndigheder suspenderede store dele af produktionen i Kina i februar.

Mandag lukkede Mærsk-aktien med et minus på 5,6 procent. Og tirsdag står landets største virksomhed til at miste omkring to procent i værdi.

Hør administrerende direktør i Mærsk, Søren Skou, forklare, hvordan coronavirus påvirker verdens største containerselskab:

Coronavirus har også sendt olieprisen ned denne uge, og forventningerne til Maersk Drilling er sænket af det franske finanshus Exane BNP Paribas.

SAS dykker

Et andet offer for coronavirusset er flytrafikken.

Og weekendens meldinger om at virusset har spredt sig til Norditalien og store dele af den italienske storby Milano, giver dyk til flyselskabernes aktiekurser.

Mandag faldt SAS-aktien hele ni procent, og i dag startede luftfartsaktien med et fald på næsten fem procent, mens det her til eftermiddag har rettet sig op til et fald omkring 1,5 procent.

Den store taber i eliteindekset C25 mandag var bryggeriet Unibrew, der faldt 6,8 procent. I dag fortsatte selskabet med en negativ kurs på minus 1,2 procent.

Det særligt store fald for Royal Unibrew skyldes, at selskabet har et stort marked i Italien, som i disse dage oplever et relativt stort udbrud af corona-virus.

Læs økonomikorrespondent Casper Schrøders analyse af coronavirussets indvirkning på verdensøkonomien her.

Facebook
Twitter