Corydon er ny chefredaktør på Børsen: 'Glæder mig til at deltage i debatten igen'

I to år har Bjarne Corydon været tavs i den offentlige debat. Nu skal han være chefredaktør på Børsen.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) indtager fra årsskiftet rollen som direktør og ansvarshavende chefredaktør på erhvervsavisen Børsen.

Bjarne Corydon har ikke erfaring som journalist og har de senere år snarere været mediernes prygelknabe, efter han som finansminister stod i spidsen for salget af Dong i 2013.

- Nu har jeg en anden rolle end at være politiker. Nu har jeg det professionelle virke, at jeg skal lede et fuldstændigt uafhængigt medie, siger Bjarne Corydon til DR Nyheder, kort efter han har hilst på Børsens 220 medarbejdere.

- Jeg skal hjælpe vores læsere og alle, der interesserer sig for vores stof til bedre at forstå og diskutere det, der foregår i Danmark, og det føler jeg mig godt rustet til.

Grundigt og dybt

Med den nye stilling vinker Corydon samtidig farvel til jobbet som direktør i konsulentvirksomheden McKinseys Center for Government-afdeling i København.

Han går fra at befinde sig i en for medierne ofte lukket verden til at stå i spidsen for et medie, der altid tørster efter informationer.

Men selv om den journalistiske erfaring ikke ligefrem tynger den tidligere toppolitiker, erklærer han sig klar til jobbet:

- Jeg synes i al beskedenhed, at jeg har beskæftiget mig meget grundigt og dybt med lige præcis det stofområde, Børsen dækker, altså vores økonomi, økonomisk politik og erhvervsliv i McKinsey, ikke bare i Danmark men i 20 lande, siger Bjarne Corydon.

- Jeg er ny i det her og glæder mig til at komme i gang.

Skal altid svare

Lige som den øvrige dagbladsbranche kæmper Børsen med svigtende oplagstal.

Men Corydon har allerede planer for, hvordan avisen skal stoppe blødningen i oplagstallet. Han kommer med en "kvalitetsdagsorden" og en "vækstdagsorden", forklarer han:

- Der er kun én vej frem, og det er kvalitet i det, vi laver. Vi skal være de allerbedste. Vi skal være de helt uundværlige for alle i dansk erhvervsliv i forhold til at følge med i, hvad der sker og forstå, hvad der sker, og se lidt frem i forhold til det, der ligger lidt uden for ens eget professionelle virke. Hvis vi kan løfte den opgave, kan vi også komme ud til flere læsere.

Men en avis er også afhængig af, at politikere og magthavere svarer, når de bliver spurgt.

Og det har Corydon ikke gjort, siden han forlod dansk politik i 2015. Det anser han dog ikke som en konflikt i det nye ansættelsesforhold:

- Alle er jo frie til at svare på det, de vil, og så skal journalister være gode til at spørge. Jeg har i to år haft et arbejde, der fordrede, at jeg ikke deltog i den offentlige debat. Det har været en professionel betingelse for mit job. Det har jeg respekteret, og det har medierne også respekteret, siger Corydon.

- Alt hvad jeg politisk har gennemført, er jeg stolt af, og det står jeg ved, den debat glæder jeg mig til at deltage i igen, siger han.

Men er det ikke vigtigt, at man svarer på de her spørgsmål, som politiker og magthaver?

- Det er da vigtigt, at man svarer på spørgsmål. Men jeg synes, at alle har deres frie ret til at beslutte, hvad de vil medvirke i og ikke vil medvirke i. Vi skal som medier være i stand til at dække nyhederne, uanset hvem der svarer på hvad. Så skal vi finde veje til at komme bagom og til at forstå, hvad det er, der sker, og hvorfor det sker, siger Corydon.

Skal give svar på vækst

Den svenske mediekoncern Bonnier ejer aktiemajoriteten af Børsen. Herfra siger direktør Karmo Kaas-Lutsberg, der også er bestyrelsesformand for Børsen.

- Det har været en lang og meget konkurrencepræget proces med mange dygtige kandidater. Corydon var simpelthen den bedste i den konkurrence.

Hvorfor var han den bedste kandidat?

- Vores hovedkriterie var, at vi ville have en leder, der også er en meget god holdspiller. Han kan bygge meget gode hold op omkring sig og har arbejdet for et ledende konsulentbureau, så han har et virkelig godt generalieblad i forhold til, hvad vi søgte, siger Karmo Kaas Lutsberg.

Bjarne Corydons primære opgave i spidsen for Børsen bliver at skabe vækst, det mangler Bonnier nemlig svaret på:

- Vi har en perfekt forståelse af, hvor vi gerne vil hen. Men vi mangler mange svar på, hvordan vi kommer derhen, og det er ikke bestyrelsens opgave. Det bliver direktionens første opgave at finde svar på, hvordan vi rent faktisk opnår vækst, siger han.

Kl 13:54: Opdateret med Karmo Kaas Lutsbergs kommentarer.