CSC, indere og utrygge IT-folk

Lockouten af CSC-ansatte er kulminationen på 2,5 års kamp for sikkerhed i jobbet. De ansatte truer nu med strejke, der kan lamme det offentlige.

Dagens demonstration foran CSC.

Tvisten, der har fået CSC til at lockoute 116 ansatte og Prosa til at true med lammende strejke, startede i sommeren 2009.

Dengang udløb en overenskomstaftale mellem CSC og IT-fagforeningen Prosa og parterne stod så langt fra hinanden, at den ikke blev forlænget.

Her - knap to år og en masse mellemregninger senere - er der stadig ikke fundet en løsning.

Det handler om at være tryg

Tvisten er stadig den samme som i 2009.

Medarbejderne hos IT-virksomheden i Valby nægter stadig at gå 30 procent ned i løn, som direktion kræver.

Samtidig vil de ansatte have sikkerhed i ansættelsen, mens ledelsen finder det urimeligt at skulle betale op til 23 måneders løn ved en fyring.

- Tryghedsaftalen er vores værn mod outsourcing af vores jobs. Det, der gør, at det bedre kan betale sig for firmaet og videreuddanne os, så det ikke bare er sådan en brug-og-smid-væk-ting, sagde Lotte Mikkelsen, tillidskvinde og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem hos CSC, til P1Morgen i marts.

Omvendt mener CSC, at det, de ansatte forlanger, forringer konkurrenceevnen for IT-virksomheden.

- Hvis CSC har behov for at tilpasse arbejdsstyrken, er det en meget voldsom fordyrelse i forhold til vores konkurrenter, sagde Lene Christensen til P1morgen.

Fredsaftalen

CSC står for driften af IT i en række af landets offentlige myndigheder. Det gælder både Skat, Forsvaret, politiet og CPR-registret.

Derfor indgik parterne en fredsaftale til at sikre, at konflikten på CSC ikke kunne lamme IT-systemer i det offentlige.

Ifølge fredsaftalen må kun et begrænset antal ansatte berøres af strejke og lockout. Derfor er kun 116 medarbejdere lockoutet, mens kun fem strejker.

Trusler

Der kan dog blive tale om en strejke i et langt større omfang efter 1. juni, hvor fredsaftalen udløber. Prosa har varslet, at omtrent 400 CSC-ansatte fra den dag vil gå på barrikaderne.

Det kan blive alvorligt for driften af det offentliges IT-systemer.

Prosa afviser, at de tager os andre som gidsler i deres egen fagkamp.

- Jeg synes ikke det er for voldsomt. Vi har jo ikke ønsket denne konflikt, men vi er nødt til at svare tilbage, når de smider 116 ansatte på gaden, siger Hanne Lykke Jespersen i dag til DR.

Frygten for indere

Seneste udvikling i konflikten kom i dag, da Prosa indrømmede, at 40 indiske IT-specialister slet ikke var i Danmark.

IT-fagforeningen har ellers råbt højt i medierne om de indiske skruebrækkere, der allerede var i landet og klar til at overtage arbejdet på CSC fra de lockoutede danskere.

- Det er forkert. Det må vi jo erkende, siger Hanne Lykke Jespersen. Hun forventer dog, at inderne kommer til Danmark før eller siden.

Lidt ligesom hun mener, at den store konflikt efterhånden er uundgåelig.

- Vi håber på en løsning inden 1. juni, men det ser ikke lyst ud, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter