Dårlige råd kan koste Jyske Bank dyrt

Risikoen for at blive ramt af et trecifret milliontab er rykket tættere på Jyske Bank.

Jyske Bank risikerer at skulle 800 millioner kroner i erstatning til kunder.

Med dommerstemmerne 5-0 i Pengeinstitutankenævnet har banken tabt tre sager om dårlig investeringsrådgivning i forbindelse med salget af en hedgeforening med obligationer fra Jyske Invest, hvor kunder har lidt et samlet tab på 800 mio. kr.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Jyske Bank vil ikke forholde sig til, om banken med de klare afgørelser er tvunget til at offentliggøre en fondsbørsmeddelelse om, at et større milliontab truer.

- Det har jeg slet ikke nogen kommentar til. Nu er vi ved at komme ind på en vurdering af selve sagen, og det snakker vi med retten om og ikke med pressen, siger Peter Stig Hansen, juridisk direktør i Jyske Bank.

Bank har bevisbyrde

Ifølge Forbrugerrådet har Pengeinstitutankenævnet med de tre kendelser lagt en praksis, som giver kunderne gode kort på hånden i kampen om at få dækket deres tab.

- Bevisbyrden bliver helt usædvanligt vendt i disse sager, og derfor har vi den usædvanlige situation, at kunderne får erstatning, siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet, med henvisning til, at forbrugere normalt taber sager mod banker, fordi de ikke kan løfte bevisbyrden.

Ankenævnet lægger vægt på, at hedgeforeningen er en investering med en særlig risiko, og at Finanstilsynet tidligere har fastslået, at markedsføringsmaterialet er vildledende.

- Man må formode, at det vildledende markedsføringsmateriale er brugt i forbindelse med salget. Banken skal derfor bevise, at det i en konkret sag ikke har været tilfældet, siger Carsten Holdum.