Dagen derpå: Lettelse og glæde hos de statsligt ansatte

Lønmodtagerne står som de store vindere, vurderer DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Storkonflikten er undgået for nu. Sent i aftes blev der lavet aftale mellem de ansatte og arbejdsgiverne i staten.

Lettelse og glæde.

Det er de umiddelbare reaktioner, efter at der i aftes landede en aftale om overenskomst i staten. Dermed blev en mulig storkonflikt afblæst, da samtlige 745.000 offentligt ansatte i kommuner, region og stat har fået en overenskomstaftale.

Den statslige aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent over de kommende tre år ligesom forligene på det regionale og kommunale område. Og så er den betalte spisepause blevet sikret i overenskomsten.

Derfor bølger der også et kollektivt lettelsens suk gennem flere fagforbund her dagen derpå.

- Jeg er utrolig lettet og glad lige nu, lyder det fra Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening, der blandt andet organiserer forvaltning, kommunikation og rådgivning i kommuner, regioner og stat.

Det sidste forlig er netop indgået, og innovationsminister Sophie Løhde (V) og chefforhandler for de ansatte i staten, Flemming Vinther, skåler. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Det er en vigtig sejr for os, at den betalte spisepause nu er sikret som en overenskomstmæssig rettighed, ligesom vi er sikret en fremtidig parallel lønudvikling i forhold til det private arbejdsmarked. Det er en milepæl, der rækker ud over OK18, fortsætter hun.

Den meget omtalte spisepause

Den største knast i forhandlingerne om de statsansattes overenskomst har været sikringen af den betalte frokostpause. Lønmodtagerne har ønsket den skrevet ind i overenskomsten, mens innovationsminister og chefforhandler for staten, Sophie Løhde (V), omvendt har forsikret, at staten ikke vil fjerne den.

Med aftalen, der netop er landet på det statslige område, er den arbejdsgiverbetalte spisepause sikret gennem overenskomsten ifølge chefforhandler for de statsligt ansatte, Flemming Vinther.

Hverken han eller innovationsminister Sophie Løhde (V) vil dog be- eller afkræfte, om den sikrede spisepause er blevet betalt med en del af lønrammen, som det skete på det regionale område.

Processen var barok

Det afholder dog ikke Djøf, der organiserer jurister og økonomer, i at rose aftalen.

- De nærmere detaljer kan vi ikke offentliggøre endnu, men jeg er rigtig glad for, at vi kom i mål, selv om processen har været lidt barok, og det har holdt hårdt for at komme i mål, siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig.

- Vi har fået imødekommet vores hovedkrav i forliget. Vi har hele tiden arbejdet for at finde en løsning, så det danske samfund ikke blev kastet ud i en storkonflikt.

Lønmodtagerne er vinderne

Og det er da også lønmodtagerne, der er de store vindere efter de mange, mange timers forhandlinger i Forligsinstitutionen, vurderer DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- De har stort set fået det i løn, som de krævede, og den betalte frokostpause er også sikret juridisk. Jeg har endnu ikke set nogen ubehageligheder, som lønmodtagerne har måttet æde for at få den her aftale, siger hun.

Staten vil med egne ord gerne modernisere overenskomsterne, så en større del af lønnen forhandles lokalt – men det er innovationsminister Sophie Løhde ikke lykkedes med ved forhandlingsbordet.

- Det virker som om, at det, hun som arbejdsgiver for staten, har kunnet komme igennem med, var så småt, at det ikke kunne betale sig at opbygge et system til at administrere det, siger Christine Cordsen.

En del af årsagen til, at lønmodtagersiden står tilbage som vindere, er ifølge Christine Cordsen, at de har stået skulder ved skulder med deres krav - også selv om den såkaldte musketered krakelerede til sidst. Men også folkestemningen har spillet ind.

- Vi har også tidligere set, at når der er opgang i økonomien, så skal de offentligt ansatte også have det bedre. Vi så det også i 2008, før krisen ramte, at der også var en stemning af, at de offentligt ansatte skulle have mere i løn og bedre forhold. Den folkestemning tror jeg, de har nydt godt af den her gang, siger Christine Cordsen.

Nu skal overenskomstaftalerne til afstemning hos de enkelte forbund. Det vurderes, at det eneste sted, der kan blive konflikt om aftalen er hos lærerne, som ikke fik ændret deres arbejdstidsnorm, men istedet landede en aftale om, at en kommision de næste tre år skal kulegrave lærernes arbejdstid.

Hovedpunkter i den statslige aftale

  • Offentligt ansatte får lønstigninger, som sikrer reallønsstigninger, og den offentlige lønudvikling følger den private.

  • Privatlønsværnet er fjernet. Det sikrer en parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private.

  • Lønrammen er på 8,1 procent over de næste tre år.

  • De statsansattes ret til betalt spisepause kommer ind som en del af overenskomsten. Det vides endnu ikke, hvad lønmodtagerne har betalt for det.

  • En kommission på det kommunale område skal skabe et grundlag for forhandlingerne om en ny aftale om arbejdstid, også for underviserne i staten.

  • Aftalen indeholder ikke et nyt lønsystem, der ellers var statens topforhandler Sophie Løhdes ønske, så folk kan blive mere individuelt belønnet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk