Dagpenge er ikke nok: Flere og flere tegner ekstra forsikringer

Trods faldende arbejdsløshed vælger stadig flere at tegne ekstra forsikringer mod arbejdsløshed.

Selvom køen til jobcentrene bliver stadig kortere tegner flere og flere en privat lønforsikring (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Trods opgangstider og medlemskab af a-kasse går stadig flere med livrem og seler og tegner en ekstra lønforsikring.

Ved årsskiftet 2018 var 273.000 personer omfattet af en ekstra lønforsikring ved siden af den almindelige arbejdsløshedsforsikring.

Alene fra 2016 til 2017 steg tallet med 64.000 – eller godt 30 procent – viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension ifølge Politiken.

- Det er ved at gå op for folk, hvor store økonomiske konsekvenser det kan have at miste jobbet, siger arbejdsmarkedsforsker Stine Rasmussen fra Aalborg Universitet til Politiken.

Ifølge LO skyldes det, at dagpengene ikke længere reguleres i takt med den almindelige pris- og lønudvikling.

Mens understøttelsen i midten af 1990'erne udgjorde næsten 63 procent af en LO-arbejders løn, udgør den i dag kun 54 procent, viser beregninger fra landsforbundet.

Derfor er det en logisk konsekvens, at folk tegner ekstra forsikringer, mener LO. De kan ikke klare sig ret lang tid på dagpenge og bliver utrygge - også selvom det er opgangstider med forholdsvis lav ledighed.

I den liberale tænketank Cepos mener man, at stigningen i private lønforsikringer tværtimod er et sundhedstegn. Det er tegn på, at folk selv tager ansvar for at sikre sig, hvis de skulle være så uheldige at miste deres job, mener direktør i tænketanken Cepos, Martin Ågerup.

- Det er en positiv udvikling, at vi får et lønforsikringsystem, hvor basis er finansieret af skatteyderne, og så kan man tegne noget individuelt oveni. Det svarer lidt til den løsning, man har fundet på pensionsområdet, som de fleste er glade for, at vi har: En folkepension, og så er der arbejdsmarkedspensioner og private pensioner oveni, siger han til DR Nyheder.

A-hold og B-hold

Spørger man i fagforbundet 3F er det en stærkt bekymrende tendens, at flere og flere tegner private lønforsikringer, fordi det ifølge 3F deler lønmodtagerne op i et A- hold og et B-hold.

Der er dem i fast arbejde, hvor det er let for forsikringsselskabernes beregnere at finde frem til prisen på policen ud fra risikoen for ledighed. Og så er der 3F´s medlemmer, der går ind og ud af job, siger formanden forbundet Per Christensen.

- De vil ikke kunne tegne en sådan forsikring. Og hvis de endelig skulle gøre det, så ville det blive ret dyrt for at sige det mildt, siger Per Christensen til DR Nyheder.

-Hvorfor er det et problem, at der er nogle, der kan og vil betale noget ekstra, og så er der nogle andre, der gør noget andet?

-Jo, det kan man sige. Men det er sådan, at vi herhjemme har en kontrakt med hinanden om, at arbejdsgiveren let kan hyre og fyre. Modydelsen er, at man har et dagpengeniveau, der gør det attraktivt at være medlem af en a-kasse. Dermed sørger begge parter for, at vi har et godt og fleksibelt arbejdsmarked i Danmark.

- Og den samfundskontrakt er ved at blive ødelagt af, at dagpengeniveauet forringes, siger formanden for 3F.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk