Dagpengereform klipper hul i sikkerhedsnettet

A-kassernes Samvirke advarer om at tusinder risikerer af ryge ud af dagpengesystemet uden at have ret til kontanthjælp.

De langtidsledige skal ikke vente megen bistand fra velfærdsdanmark, når de mister retten til dagpenge. (Foto: DR © DR)

Det er et hårdt tilfrosset arbejdsmarked, som venter de langtidsledige, når dagpengereformen først begynder at vise sine konsekvenser fra 1. juli næste år.

Nu advarer A-kassernes Samvirke om, at tusinder risikerer at miste dagpengene og stå helt uden forsørgelse.

- Som det ser ud nu, så vil 1.400 miste dagpenge om måneden. Det svarer til 17.000 på årsbasis, siger direktør i A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk.

Halvering af dagpengeperioden

Reformen betyder, at dagpengeperioden halveres fra 4 til 2 år og gør det samtidig sværere for de ledige at genoptjene retten til dagpenge. Fra 1. juli 2012 mister de første retten til dagpenge efter de nye regler.

- Da reformen blev indledt, var der stort set ingen langtidsledige. Nu bliver det uhyggeligt svært at finde et job, især i udkantsområderne, hvor produktionen er forsvundet, måske for altid, siger Verner Sand Kirk.

Mange risikerer helt at miste deres indkomst, fordi de ikke er berettigede til kontanthjælp.

Uden ret til kontanthjælp

- Hovedreglen er, at du kun må have en formue på 10,000 og hvis din ægtefælle har et almindeligt gennemsnitsjob, så vil du heller ikke kunne modtage kontanthjælp, siger Brian Bynck Siggaard, konsulent i Kommunernes Landsforening.

Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har lavet en beregning for DR. Den viser at 7 ud af ti ledige, som mister dagpengeretten ikke vil kunne få kontanthjælp og således står helt uden kontanthjælp. Det kan dreje sig om op mod 12.000 på årsbasis.

- Det klipper et meget stort hul i det sociale sikkerhedsnet, og vender vores forestilling om velfærdsstaten på hovedet, siger Lars Andersen, direktør i AE-Rådet.