Danfoss får millionbøde i USA for 225 mulige sanktionsbrud

Har fået betaling gennem amerikansk bank for produkter solgt til Syrien, Sudan og Iran.

Danfoss må til lommerne og betale millionbøde i USA. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Den danske industrigigant Danfoss har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder og skal betale en bøde på cirka 30 millioner.

Forliget er indgået på grund af 225 mulige sanktionsbrud over en årrække på cirka fire år fra 2013 til 2017.

Det skriver det amerikanske finansministerium i en pressemeddelelse.

Konkret har Danfoss' afdeling i De Forenede Arabiske Emirater (UAE) solgt køle- og varmeelementer og andre komponenter til kunder i Sudan, Syrien og Iran.

Problemet ved handlerne er, at der er brugt et amerikansk pengeinstitut til at modtage betaling for varerne, fortæller Lars Brodersen, der er advokat og rådgiver om sanktioner og eksportkontrol fra sit firma TradeCompliance.dk.

- De har i 225 tilfælde benyttet en konto i en amerikansk bank i bankens filial i UAE til at modtage betalingen, siger Lars Brodersen og fortsætter:

- Sudan, Syrien og Iran er sammen med en række andre lande omfattet af vidtrækkende amerikanske sanktioner. Derfor skal man sørge for, at der ikke er nogen amerikansk forbindelse, når man handler med dem.

Hvor alvorlig er sagen for Danfoss?

- Det er aldrig rart at være genstand for sådan nogle langvarige undersøgelser. Pressemeddelelsen indikerer, at undersøgelsen er pågået i fem år, og det lægger ofte beslag på nogle store ressourcer både eksternt og internt, siger Lars Brodersen.

Danfoss: Ikke bevidst

DR Nyheder ville gerne have interviewet Danfoss om, hvordan det kunne ske, at de 225 gange over en periode på næsten fire år har begået mulige sanktions-overtrædelser.

Det har virksomheden ikke ønsket og henviser til en meddelelse, den har lagt ud på sin hjemmeside.

- Der er ikke solgt produkter underlagt sanktioner eller eksportkontrol. De potentielle overtrædelser fandt sted, da et datterselskab accepterede betalinger til og fra kunder i sanktionerede jurisdiktioner til en amerikansk bankkonto i UAE.

Industrigiganten skriver ligeledes, at de selv tog kontakt til de amerikanske myndigheder i oktober 2017 om de mulige overtrædelser, og at de amerikanske myndigheder ikke har fundet indikationer på, at 'Danfoss bevidst accepterede betalinger med det formål potentielt at omgå sanktioner'.

I forliget lyder det dog, at de amerikanske myndigheder allerede var klar over Danfoss' mulige sanktionsbrud, da virksomheden henvendte sig. Derfor betragtes sagen ikke som en "frivillig offentliggørelse".

På baggrund af sagen har Danfoss vedtaget nye og mere effektive interne kontroller og procedurer for at "forhindre en gentagelse af de potentielle overtrædelser".

Danfoss har ikke forretninger i Iran siden november 2018. Den sidste forsendelse til Iran fandt sted i januar 2019, skriver virksomheden afslutningsvis.

Solgte dele til våbenskib til Rusland

Forliget i USA er ikke første gang den seneste tid, at Danfoss er blevet involveret i sager omhandlende sanktioner.

I maj kunne DR Nyheder afsløre, at varmevekslerfabrikken Ridan, som er ejet af Danfoss, i flere år har haft den russiske flådes skibe på kundelisten.

Danfoss bekræftede dengang, at Ridan har solgt og leveret varmevekslere til byggeriet af to store våbentransportskibe i 2017 på værftet Vympel.

Sagen fik det danske selskab til at iværksætte en undersøgelse.

- Vores undersøgelse viser, at der ikke er sket brud på internationale sanktioner, men vores egne interne retningslinjer går videre end sanktionerne, der blev vedtaget efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og Sevastopol i 2014, og vi vil nu undersøge til bunds, om vores interne kontroller over for vores datterselskaber er tilstrækkelige, skrev Danfoss.

Historien kom, efter at DR Nyheder har sat lup under Danfoss' engagement i Rusland. Vi kom blandt i besiddelse af billeder, der viser, at komponenter fra Danfoss var blevet fundet under motorhjelmen på det pansrede militære køretøj Tigr.

Det var ukrainske teknikere, der hævdede, at Danfoss-komponenten og komponenter fra flere andre europæiske virksomheder var fundet i køretøjet, som var erobret på slagmarken i krigens første måneder.

Det er i dette militærkøretøj, at man angiveligt har fundet en komponent fra Danfoss

Danfoss bekræftede, at de havde modtaget en henvendelse fra de ukrainske myndigheder om fundet af den danske del i den pansrede mandskabsvogn.

Hvordan Danfoss’ produkt er endt i et russisk militærkøretøj, har virksomheden ikke kendskab til.

- Vi sælger ikke komponenter til russiske militærkøretøjer. Vi sælger ikke produkter udviklet til militæret. Vi har heller ikke datterselskaber, der sælger komponenter til russiske militærkøretøjer, lød det fra Danfoss i en skriftlig kommentar.

Erhvervsstyrelsen har sidenhen lukket sagen uden kommentarer og anmærkninger.