Danish Crown-ansatte skal stemme om lønnedgang

Slagteriarbejdere skal ned i løn eller risikere, at slagterierne lukker.

Slagteriarbejdere på fem slagterier skal tage stilling til, om de vil undvære fem procent af deres løn i de næste ti år. (© Jutland Meat)

De ansatte på fem Danish Crown-slagterier skal i kommende dage tage stilling til, om de vil gå med til at undvære en del af deres løn i de næste ti år.

Alternativet til ledelsens udspil er slagterilukninger.

Ifølge aftalen skal slagteriarbejderne gå med til at undvære fem procent af deres løn i de næste ti år. For en gennemsnitlig slagteriarbejder svarer det til op mod 200.000 kroner.

Nyt medarbejderselskab

Pengene skal i stedet placeres i et selvstændigt medarbejder-investeringsselskab, forklarer Kurt Høj, der er tillidsmand på slagteriet i Herning.

- Der er noget i den, der ikke er færdig, som vi selv måske kan sætte vores præg en smule på. Men der er nogle hovedrammer, der er sat for det, siger Kurt Høj til DR Nyheder.

Lønkroner skal lånes ud til bønder

Planen er, at de trængte svinebønder, der i dag sender deres smågrise til Tyskland i stor stil, skal kunne låne penge til nye stalde i det nye selskab.

Til gengæld skal bønderne forpligte sig til at svinene slagtes på Danish Crowns danske slagterier.

Danish Crown: En række elementer på bordet

Danish Crown ønsker ikke at fortælle om aftalen, men kommunikationsdirektør Anne Villemoes skriver i en sms til DR Nyheder:

- Der er en række elementer på bordet. Om de giver tillidsfolkene mandat til at forhandle noget hjem, eller de vil stemme om det, det afgør de selv.

Om ti år vil de ansatte begynde at få deres penge igen med et eventuelt afkast.

Slagterilukning er alternativet

Ifølge Kurt Høj har ledelsen ladet forstå, at Danish Crown snart vil lukke et slagteri, hvis de ansatte stemmer nej til aftalen.

Det scenarie bekræfter Danish Crown indirekte i en pressemeddelelse.

- Finder vi ikke fælles fodslag, står vi over for lukning af et slagteri inden for en overskuelig fremtid, siger Jesper Friis, der er direktør i DC Pork.

Ingen jobgaranti

Omvendt er der ifølge tillidsmand Kurt Høj ikke nogen jobgaranti til den enkelte forbundet med aftalen. I hvert fald ikke i Herning. Her lover Danish Crown udelukkende, at slagteriet ikke lukker i de kommende fire år.

Tillidsfolkene kommer ikke med nogen anbefaling til kollegerne. Men personligt er Kurt Høj ikke i tvivl.

- Hvert andet år er der blevet lukket et slagteri. Kan vi få at vide, at vi er der i fire år, vil jeg have det rigtig godt med det, siger han til DR Nyheder.

Fagforening bekymret

I slagteriarbejdernes fagforening NNF er man til gengæld bekymret over Danish Crowns udspil.

- Det er ikke slagteriarbejdernes løn, der truer slagterierne. Det er manglen på slagtesvin. Derfor er løsningen på slagteriernes udfordringer heller ikke at tage en del af slagteriarbejdernes løn, for at få bundlinjen til at tage sig pænere ud, udtaler forbundsformand Ole Wehlast i en pressemeddelelse.

Fødevareforbundet er desuden bekymret over, at forslaget fra Danish Crown vil betyde lavere startløn på slagterierne.

Indkalder til ekstraordinært bestyrelsesmøde

NNF har derfor indkaldt til ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i dag klokken 9 for at diskutere sagen.

Danish Crowns problemer bunder blandt andet i, at ti millioner danske smågrise hvert år bliver kørt til Tyskland og Polen, fordi det bedre kan betale sig for svinebønderne.

De fem slagterier ligger i Herning, Ringsted, Blans, Horsens og Sæby.