Dankortets ejere sælges til udenlandske hænder for 17 milliarder

Nets, der bl.a. står for Dankortet og NemId, er blevet solgt til to udenlandske kapitalfonde og danske ATP for 17 milliarder.

I 2013 faciliterede Nets over 6 mia. korttransaktioner for mere end 33 mio. betalingskort og ca. 500.000 forretninger i Norden. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

De amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital har sammen med det danske pensionsselskab ATP mandag underskrevet en aftale om at købe 100 procent af aktiekapitalen i virksomheden Nets for 17 milliarder kroner.

Heraf skyder ATP 3,6 milliarder kroner i salget.

Det oplyser Nets i en pressemeddelelse.

Nets ejes primært af norske og danske banker og driver Dankortet, Betalingsservice, e-boks og NemID og råder derfor over millioner af danskeres personfølsomme data.

Virksomheden har været sat til salg, fordi den nordiske ejerkreds ikke har kunnet blive enige om den fremtidige udvikling af Nets.

Eksperter har frygtet salg

Flere eksperter har peget på, at et salg til udlandet kan give store sikkerhedsbrister, da danske myndigheder ikke kan kontrollere driften af Nets, hvis virksomheden rykker til udlandet.

- Jeg har stor tiltro til, at vi har fundet en højt kvalificeret ejer af Nets i Konsortiet, og som har den rette balance mellem en stærk, lokal forankring og indsigt og en omfattende global ekspertise inden for betalingsformidlingssektoren, siger Nets' bestyrelsesformand, Peter Lybecker, i en pressemeddelelse.

Ifølge den ene del af de nye udenlandske ejere står datasikkerhed højt på listen over vigtige arbejdsopgaver i forbindelse med administrationen af danskernes data.

- Vores erfaring med lignende virksomheder har lært os, at et godt ry for driftssikkerhed og høj datasikkerhed er svært at opnå, men let kan sættes over styr. Derfor har både driftssikkerhed og høj datasikkerhed absolut højeste prioritet for os i årene fremover, udtaler Robin Marshall, Managing Partner og chef for Bain Capitals finansielle services sektorteam i Europa i pressemeddelelsen.

ATP får større rolle

Danske Bank har som en del af ejerkredsen aftalt, at transaktionen er betinget af myndighedernes godkendelse og ventes gennemført i andet kvartal 2014, skriver Danske Bank i en selskabsmeddelelse.

Ifølge Berlingske afgiver den danske stat ikke helt kontrollen over Nets, da ATP's rolle i kapitalfondene Advents og Bains vil blive en del større end hidtil antaget, erfarer Berlingske.

Direktøren for ATP, Carsten Stendevad, siger i en pressemeddelelse:

- Vi ser dette køb som en meget attraktiv investeringsmulighed, hvor vi kan være med til udvikle Nets fra at være en stærk nordisk virksomhed til at være førende på det nordeuropæiske betalingsformidlingsmarked med hovedsæde i Danmark.

I 2013 faciliterede Nets over 6 mia. korttransaktioner for mere end 33 mio. betalingskort og ca. 500.000 forretninger i Norden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk