Dankortets opfinder: Nationalbanken bør overtage Nets

Nationalbanken burde have ejet Dankortet helt fra starten, siger tidligere direktør for det, der i dag er Nets.

Dankortet skal have status som mønter og pengesedler, mener opfinderen af dankortet, den nu pensionerede direktør Palle Strøm. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Opfinderen bag Dankortet, Palle Strøm, blander sig nu fra sit otium i diskussionen om bankernes salg af Nets til udenlandske kapitalfonde.

Palle Strøm var indtil 1. november oktober 1981 adm. direktør for PKK, Pengeinstitutternes Købe- og Kreditkortaktieselskab (forløberen for PBS og senere Nets) og stod her i spidsen for pengeinstitutternes arbejde for at forsyne danskerne med et betalingskort.

Men allerede inden systemet kom op at stå, sagde han sin stilling op i protest mod, at de store banker ville sikre sig den fulde kontrol med systemet.

- Bankerne ville skabe et alternativ til de mange private kreditkort, som vi havde dengang og som alle fungerede med brug af papirnoter med gennemslag. Da jeg fandt ud af, at vi kunne bruge de eksisterende telefonkabler som netværk til et elektronisk kort, kunne bankerne pludselig se, at vi ville stå med et betalingsmiddel nøjagtigt på linje med pengesedler og mønter, og det gjorde dem meget interesserede i at få Dankortet, fortalte han, da Ordet er dit på P1 i dag havde salget af Nets til debat.

Dankort er som pengesedler

Nets er i dag ejet af en række private banker samt Danmarks Nationalbank - altså staten, - der ejer omkring 10 procent af aktierne.

Men denne andel burde have været langt større, mener Palle Strøm.

- Jeg mente, at Dankortet netop som et betalingsmiddel på linje med pengesedler måtte overlades til Nationalbanken på non-profit basis - alt andet ville være forkert. Men det synspunkt blev tromlet af de store banker i PKK og jeg sagde så min stilling op, fortæller den pensionerede direktør.

Kritikere af salget frygter, at det vil blive dyrere for danskerne at bruge dankortet og at det vil blive lettere for fx USA at overvåge vores færden, hvis ejerne bliver amerikanske.

Gik til Anker Jørgensen med sin bekymring

Palle Strøm mener, at Folketinget nu har muligheden for at rette op på situationen.

- Jeg gik til daværende statsminister Anker Jørgensen og forklarede, at vi som det første land i verden var ved at skabe et helt unikt og billigt betalingsmiddel, som Nationalbanken burde styre, men jeg tror desværre ikke, at man politisk kunne få taget sig sammen til at vriste det fra bankerne.

- Det er helt oplagt at lade Nationalbanken overtage Nets nu, hvor bankerne sætter selskabet til salg. Det at sidde på betalingstransmissioner er en ren guldgrube - der er stort set ingen omkostninger ud over lidt vedligehold og ingen kan gennemskue, hvor store omkostningerne er. Det er en kæmpe malkemaskine, siger han.

Nets blev sat til salg i sommeren 2013 og eventuelle køberes endelige bud skal falde i starten af marts.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter