Danmark bliver overhalet som rigt land

Over de næste 10 år vil Danmark bliver overhalet indenom som et af de rigste lande i EU. Finland, Sverige og England vil overhale Danmark.

Flere lande vil suse forbi Danmark og få en højere levestandard. (© DR)

I 1995 var Danmark det næstrigeste land i EU. Men siden er vi rutsjet ned til en femte plads blandt de 15 gamle EU-lande.

Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings blad Agenda.

I 2020 vil vi kun være det 8. rigeste land, viser beregninger, som DA har lavet på baggrund af tal fra Den Internationale Valutafond (IMF), befolkningsprognoser samt EU-Kommissionens vækstprognoser for medlemslandene.

- De kommende år har vi ikke noget bidrag til væksten fra arbejdsstyrken, og vores produktivitetsudvikling har været absurd lav internationalt set, siger Jan Rose Skaksen, professor ved Handelshøjskolen i København og medlem af regeringens Vækstforum.

Svært at forklare

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, siger, at vi ikke rigtig helt ved, hvorfor produktiviteten har udviklet sig så dårligt, som den har.

- I perioden fra 1995 og frem til i dag har vi gjort meget af det rigtige. Vi har sænket marginalskatterne, og vi har arbejdet for at hæve tilbagetrækningsalderen. Men alligevel har effekten ikke været stor, siger han og peger på, at vores viden om, hvad der kan påvirke produktiviteten, er ret begrænset.

Jan Rose Skaksen peger også på, at arbejdsmarkedsreformer kan være en vækstmotor for dansk økonomi.

- Den mest sikre vej til vækst er at øge arbejdsudbuddet. Selv om det nok ikke ligger lige for politisk, bør vi ikke glemme, at en større arbejdsstyrke både hjælper de offentlige finanser og den økonomiske vækst, siger Jan Rose Skaksen.

FacebookTwitter